Upptäck Blugiallo: Midjehöjd på byxan

Introdukton

Självklart bör designen, snittet och passformen på ett par byxor övervägas noggrant och individuellt. Kroppsform spelar en stor och viktig roll när det gäller byxans form, men generellt sett gynnas de flesta av våra kunder av högmidjade byxor, vilket innebär att midjan placeras i linje med eller ovanför höftbenet.

Medan vissa modetrender kan vara ganska flyktiga, så är högmidjade byxor en klassiker som har sin grund i skräddarkonstens rika historia. Det finns goda skäl till varför de är så populära – högmidjade byxor ger inte bara överlägsen komfort utan även en riktigt snygg look. De passar helt enkelt bra med klassiska skräddade plagg generellt sett (klassiskt, betyder inte för tajt eller litet, utan tidlöst modernt).

Eftersom högmidjade byxor är en viktig del av vår husstil och identitet har vi sammanställt några av de viktigaste aspekterna nedan.

Definitionen av låg eller hög midja

Byxans ‘rise’ är måttet mellan främre linningen ned till sömmen i grenen mellan benen. Om du har en låg ‘rise’ är avståndet mellan dessa punkter mindre. Det kallas också ibland för hög midja kontra låg midja. Vanligtvis sitter byxor med låg ‘rise’ lägre på bålen och byxor med hög ‘rise’ sitter högre, ovanför höften och ibland i höjd med din navel. Exakt ‘rise’ på ett par byxor kommer naturligtvis variera beroende på stil, design och preferenser.

Byxans ‘rise’ kommer att spela en viktig roll i helhetsintrycket för din outfit, så det är nödvändigt att hitta en bra balans, både för dina formella byxor och dina jeans. Om du är ny på begreppet måttsydda kläder kan du skapa din BLUGIALLO-måttprofil här på några minuter.

BLUGIALLO-snitt på byxor FW´23

Hög midja: Det självklara valet

För det första är BLUGIALLO ett samtida, lyxigt varumärke med en tydlig övertygelse när det kommer till passform, snitt och mått. Vår husstil och passform är vad vi levererar för att skapa avslappnade, lyxiga outfits för våra kunder som varar över tid, och därmed bidrar till en hållbar garderob. Det betyder dock inte att vi inte vill diskutera dina preferenser med dig. Kläder behöver formas och anpassas individuellt beroende på varje kund. Vi kan alltid kompromissa till en viss grad när det gäller passform, beroende på varje kunds behov och preferenser.

När det kommer till stil och komfort för ett par måttsydda byxor finns det några viktiga saker att tänka på. Detta är avgörande, inte bara för byxorna, utan också för en övergripande harmoni när det gäller styling och skapandet av välbalanserade outfits.

Balans
Proportioner
Fall

En hög midja betraktas ofta (och upplevs) som en bekvämare passform, men också som en mer estetiskt tilltalande byxa. När du väljer att ha en hög midja kommer byxan att ‘sitta’ på de mjukare delarna av din kropp och upplevs därför som betydligt bekvämare. En annan mer praktisk aspekt är fördelen med att en byxa med hög midja stannar på plats bättre och undviker risken för att glida ner.

Om vi skiftar fokus till de mer visuella aspekterna av ett par byxor med hög midja finner vi ett antal saker. Den största fördelen med att höja midjan i ett par byxor är att du omedelbart uppnår en betydligt mer dressad look, vilket ofta är trevligt för en kostym, till exempel. Med det sagt är ett par högmidjade jeans också ett bra alternativ för en mer avslappnad stil. Genom att höja midjan över höften får du ett välbalanserat par byxor. ‘Balansen’ hos ett par byxor eller en måttsydd outfit beror också på hur de kombineras, till exempel är en byxa med hög midja optimal (och nödvändig) för att skapa en clean, harmonisk look när den kombineras med en måttsydd kavaj.

Ett par byxor med hög midja kan lätt bäras oavsett om du är lång eller kort. Om du är något kortare är det inte ovanligt att oroa sig för att du kommer att “försvinna” i byxorna, medan någon som är längre kan vara rädd att benen kommer att se för långa ut. Därför är det extra viktigt att du hittar rätt höjd på midjan baserat på din längd. Oavsett din längd är det bästa knepet att sikta på din navel och sedan placera midjan på dina byxor strax under den. Detta är inte bara en välbalanserad byxmidja, utan också ett mycket bra steg mot att testa en något högre midja i byxorna.

Den höga midjan ger också intrycket av något längre ben, vilket är extremt iögonfallande. Byxan hjälper därmed till att framhäva positiva aspekter av din kropp på ett mycket trevligt sätt och har även fördelen av ett bättre fall. Ett bra fall (på vilken byxa som helst) kan uppnås med rätt höjd och vidd på byxan, vilket är också varför det är mycket fördelaktigt att ha dina byxor måttsydda.

En hög midja är lika viktigt på ett par jeans som på ett par formella byxor eller chinos

Byxor med generös vidd: Hur lirar en hög midja med resten av byxans passform?

Med tanke på att en högre midja på byxan tenderar att betraktas som en något mer klassisk byxmodell innebär det att resten av byxornas silhuett bör följa samma tanke. Genom att kombinera högmidjade byxor med en rakare silhuett (även om de fortfarande är måttsydda) kommer byxornas övergripande utseende att bli avsevärt bättre. Ett par smala byxor med hög midja riskerar alltid att likna ett par “långkalsonger”, något du uppenbarligen vill undvika. Därför är det mycket viktigt att uppnå ett snyggt fall i byxorna. Målet är att uppnå en naturlig look så att byxorna varken upplevs som för smala eller för vida.

Din design

Självklart bör designen av dina byxor grundas på dina personliga preferenser, men det finns ett par designval som fungerar exceptionellt bra tillsammans med högmidjade byxor.

Det första designvalet som är värt att överväga när du skapar en något högre midja är plisseringar. Du kan välja mellan enkel eller dubbel plissering, och de ger dig lite mer utrymme över sätet och höftområdet, vilket ökar komforten. Dessutom resulterar plisseringarna också i en snygg detalj som får dig att se något längre ut.

Det nästa alternativet att överväga är om du ska satsa på bälteshällor eller sidospännen. I det här fallet handlar det också om graden av formalitet. Välj alltid sidospännen när det gäller något mer dressade par, som till exempel en kostym i midnattsblått. För att uppnå en något mer avslappnad look väljer du ett par byxor i tjock bomullstwill med bälteshällor och lägger till ett tunt bälte i brunt mocka.

BLUGIALLO FW´23