Blugiallo förklarar: Kamelhår

Kamelhår - en introduktion

Kamelhår är ett populärt tygval för måttsydda rockar och uddakavajer eftersom det är mjukt, hållbart och har naturliga isolerande egenskaper, vilket gör det idealiskt för ytterplagg. Vi anser att det är ett av de mest lyxiga tygerna som finns tillgängliga, både när det gäller utseende och känsla.

En annan fördel med kamelhår är dess mjukhet och komfort. Fibrerna i kamelhår är mycket finare och mjukare än de i andra typer av ull (till exempel får- eller getull), vilket gör det till ett extremt bekvämt och lyxigt tyg att bära. Kamelhår är också känt för sin hållbarhet och tålighet mot noppor (till skillnad från vad du kanske tror). Det gör faktiskt att det går att använda oftare och kan slitas på ett annat sätt än till exempel kashmir, som är ett mycket ömtåligt tyg. Vi rekommenderar dock aldrig våra kunder att överanvända något tyg, hur stabilt det än må vara.

Kamelhår har också naturliga isolerande egenskaper, vilket gör det till ett bra val för ytterplagg som en rock. Faktum är att kamelhår har en unik struktur som fångar luft mellan fibrerna, vilket ger värme utan att lägga till överdriven vikt på plagget. Det gör det till ett lämpligt tyg för plagg som rockar och uddakavajer, som används i kallare väder eller som ett ytterlager när man går in i vintern till exempel.

Höjdpunkter av kamelhår:

  • Oöverträffad, lyxig look och känsla
  • Hög kvalitet och mångsidig för användning i kavajer och rockar
  • Mjukt och hållbart
  • Unika isolerande egenskaper
  • Kan användas under längre perioder genom tidig höst, vinter och tidig vår

Färgskala

När vi talar om färgskalan för kamelhår är det naturligtvis första färgen som kommer till tankarna ‘kamel’. Detta är faktiskt också den mest vanliga färgen, även om kamelhårfibern kan hittas i en rad färger från ljusbeige, taupe/grå till mörk och rödbrun ända till (nästan) svart. Eftersom fibrerna generellt sett färgas oblekta hålls den naturliga färgskalan i fibrerna i stort sett intakt och resultatet blir en vacker, enhetlig färg.

Svart tyg i kamelhår

Baby Camel

Baby camel är en fin, mjuk och glänsande fiber som erhålls från underullen hos unga kameler. Det betraktas som en av få ‘lyxiga fibrer’ som kan nämnas tillsammans med baby cashmere och vikunja. Det är en mycket sällsynt och eftertraktad fiber, och självklart använder vi den endast till de allra bästa, exklusiva måttsydda kläderna. Den har en otrolig mjukhet som skapar en verkligt unik upplevelse att bära, jämfört med andra tyger. Det finns ingen massproduktion involverad i processen att erhålla fibern (precis som med inget av de tyger vi använder), och därför tas djuren (i detta fall kamelerna) extremt väl om hand.

Kavaj gjord i baby camel

Hur du bär det

Som nämnts är kamelhår ett mångsidigt tyg som kan användas för olika måttsydda looks. Huvudfunktionen när det gäller stil är att det strukturerade tyget ger dig en avslappnad, diskret lyxig look och känsla. Det innebär att det passar både i formella looks och i en mer avslappnad approach till skräddade plagg.

En utmärkt kombination för en avslappnad look med en kamelhårskavaj är till exempel att bära den med en vit button-down skjorta, en kashmirtröja och ett par måttsydda jeans. En kamelhårskavaj, tack vare dess isolerande egenskaper, fungerar också som ett utmärkt andra (eller yttersta) lager för dagar tidig höst eller vår.

Även om vi älskar den avslappnade approachen till en kamelhårskavaj kan den lika enkelt kläs upp och bäras för att skapa en felfri lyxig look. Para ihop den med en off-white dressad byxa, en skjorta eller en tröja i siden och kashmir och en penny loafer för en snygg, diskret lyxig look.

När det gäller andra produkter är kamelhår självklart också perfekt att använda i skräddade ytterplagg, särskilt vår Urban Sports Coat. Vi älskar också att blanda exklusiviteten hos kamelhårfibern med en mer avslappnad approach, vilket är anledningen till att vi skapade vår skjortjacka i babycamelhår.

Sammanfattningsvis fungerar kamelhåret riktigt bra för olika produkter och situationer;

  • En utmärkt tyg både för avslappnade och mer förfinade, formella skräddade looks.
  • Fungerar bra för avslappnade kavajer och shirt jackets, men också ytterplagg och formella överrockar.

FAQ

Ja, vi erbjuder rockar i kamelhår både för män och kvinnor, med ett urval av alternativ i design och tyger. Vår rockskollektion är omfattande och för att läsa mer om den kan du besöka vår sida för rockar här. Du kan också boka en konsultation eller chatta med våra stilkonsulter för att vi ska kunna lära oss mer om dina behov och preferenser.

Eftersom vi har stor respekt för djuret och den hållbara aspekten av att använda högkvalitativa tyger. Dessutom producerar vi aldrig något plagg i standardstorlekar, eftersom måttsytt helt enkelt är bättre, både för dig som kund (när det gäller att ha en unik storlek och ett plagg producerat unikt enligt dina preferenser) samt den hållbara aspekten av en modern verksamhet inom modebranschen. Detta är vår vision som vi aldrig avviker från.

Du kan skapa din BLUGIALLO-måttprofil här, på mindre än två minuter.

Ja, du kan antingen boka en digital konsultation med oss eller boka tid i vårt showroom, så vi hjälper dig att skapa något helt unikt.

Vi använder främst de allra bästa och mest ansedda tygleverantörerna för våra kamel- och baby camel tyger. Loro Piana, Dormeuil och Piacenza är några av våra leverantörer och betraktas av många som de allra bästa när det gäller högkvalitativa, lyxiga tyger.

Baby camel är en sällsynt och specialiserad fiber som endast erhålls från unga kameler med hjälp av en specifik teknik. Processen med att samla in och förbereda kamelhår är också tids- och arbetskrävande och kräver specialiserade färdigheter. Sällsyntheten, efterfrågan och den specialiserade produktionsprocessen gör baby camel till en extremt prestigefylld och lyxig fiber.