Smoking

Smoking har en viktig plats inom BLUGIALLO-familjen eftersom vi är stolta över att vara en liten del av många kunders speciella tillfällen. Med samma uppmärksamhet på detaljer och hantverk som vårt grundläggande kostymprogram är våra formella kläder en uttryck för personlig lyx, diskret men uttrycksfull på sitt eget sätt.

Smokingar

Den klassiska smokingen är ett plagg med ett tydligt syfte – formella tillfällen som bröllop och speciella ceremonier. Och när du har möjligheten att designa din smoking exakt efter dina personliga preferenser kan den lätt bli ett nyckelplagg i din formella garderob. Ett plagg som du kan lita på i många år framöver. Och som vanligt på Blugiallo så skapas alla plagg efter dina personliga mått.

Måttsydd smoking

Som för alla outfits och plagg är måtten otroligt viktiga för att uppnå en välklädd, skräddarsydd look. Men det kan vara ännu viktigare när det kommer till högtidskläder i allmänhet och smoking i synnerhet.

När vi skapar en smoking finns det några mått som vi tittar på lite extra.

  • Vidd på smokingbyxa och kavaj
  • Längd på smokingbyxa och kavaj
  • Midjehöjd (byxa)
  • Knapphöjd (kavaj)
  • Helheten och balansen mellan över- och underdel

Designa din smoking

Vad ska man tänka på när man designar en smoking jacka? Det finns flera alternativ att välja mellan och vi rekommenderar att du börjar fundera på vid vilka tillfällen och årstider du ska bära den. Välj det tyg som ger dig flest användningsområden. Valet mellan en smoking jacka av ull eller sammet kommer att göra stor skillnad i slutresultatet.

Det andra du behöver bestämma dig för är om du vill satsa på en enkelknäppt eller dubbelknäppt smoking. Du kan även välja mellan olika slag, både vad gäller form och tyger. Det mest klassiska valet är det som kallas för peak, alltså spetsiga slag, och vill du ta det ytterligare ett steg längre kan du välja sjalslag.

Kuriosa gällande smokingen

Det sägs att en av de första smokingarna som tillverkades beställdes år 1865 av Edward VII, kung av Storbritannien och kejsare av Indien. Syftet? En kavaj att koppla av i efter sina kungliga plikter och innan middagen såklart. Plagget ska sedan ha rest via en av kungens goda vänner, James Brown Potter till USA och New York, där det också gav upphov till klubben med samma namn.

Via den dekadenta ‘The New York Tuxedo Club’ och tobaksarvingen Grisworld Lorrilard tillsammans med sina vänner utvecklades smoking jackan under senare delen av 1800-talet till den formella smoking vi är vana vid att se idag.