Den perfekta denimbyxan – för den skräddade eller lediga garderoben.

Denim eller jeans representerar för många ett av de absolut mest använda vardagsplaggen. Det är också ett plagg som spänner över en rad olika stilar och trender. Detta gör att plagget ofta matchas eller ser väldigt olika ut beroende på varumärke.

Det är därför svårt att säga vad som egentligen utmärker ’den perfekta denimbyxan’. Det återspeglas alltid till viss del av den personliga stil och preferenser som bäraren av ett par jeans har.

På Blugiallo hjälper vi våra kunder att bygga en garderob baserat på just personliga behov och preferenser. Vi arbetar med en kompromisslöshet i våra kvaliteter och med ett mål att alltid skapa långsiktiga plagg som utstrålar elegans och diskret lyx. Det gör att vi kan producera tidlösa plagg med kontemporära inslag som passar in i vår kunds välskräddade garderob. Om vi utgår ifrån detta, blir det betydligt enklare att definiera den perfekta denimbyxan.

I den här artikeln har vi valt att fokusera på två st kvaliteter – de ofärgade ’raw denim’ jeansen, samt de stentvättade ’stretch denim’ jeansen. Båda två har enligt oss (trots dess olika karaktär), en självklar plats i basgarderoben.

Innan vi går in på vad som karaktäriserar dessa kvaliteter, så kan du som vill fördjupa dig i ämnet denim, dess historia och vilka termer som är värt att känna till. Grundläggande kunskap för begynnande denimnördar helt enkelt. Vi beskriver även mer i detalj vad som kännetecknar ett par Blugiallo-jeans. Du hittar vår artikel här.

Raw denim – Blugiallo 14oz ’Kuroki denim’

Det japanska väveriet Kuroki står enbart för ca 1 % av världens denimtyger. Tygerna de tillverkar står för skyhög kvalité och precision, med ett oöverträffat hantverk.
Ett par raw denim i perfekt passform med väl avvägda detaljer är en extremt mångsidig byxa. Den kan med fördel användas i väldigt lediga vardagssituationer i kombination med exempelvis stickade plagg. Den kan också kombineras med en ledig- eller semi formell skjorta och udda kavaj till kontoret eller vid informella tillfällen.

För en jeansbyxa som ska bäras tillsammans med dressade plagg (skjortor och kavaj) rekommenderar vi alltid en lite rymligare och rakare passform, med en högre midja om möjligt. På det sättet får plagget rätt proportioner som harmoniserar väl med de andra plaggen. Detta gäller i synnerhet för en raw denim kvalitet, där tygets råa, otvättade kvalitet gör att plagget får ett snyggt fall.

En väldigt trevlig egenskap med ett par otvättade raw denim är den slitning (som det förvisso mycket slit-tåliga) materialet ger på sikt. Ju mer du bär plagget, desto tydligare och unikare ’patina’ eller slitning kommer dina raw denim att få.

Stentvättade stretch denim – Blugiallo 13oz ’Candiani denim’

Candiani denim är grundat 1938 i utkanten av Milano. Man är det jeans-väveri som satsar mest på utvecklingen av ’gröna textilier’ i syfte att minska klimatpåverkan. Candianis tyger produceras i Veneto-regionen – en region som är känd för att producera många av världens bästa denim-tyger. Det är även här som vi på Blugiallo har vår produktion för jeans och dressade chinos.

Ett par stentvättade Blugiallo-jeans genomgår en process där tvättningen eller ’patinan’ skapas för hand genom s.k. ’stentvätt’. Ju mer du använder och tvättar byxan, desto mer kommer de att ’blöda’ färg och karaktäriseras av den egna användningen.
Generellt kan man säga att den stentvättade jeansbyxan är snäppet mer ledig än ett par raw denim. Att kvaliteten innehåller ca 2% stretch gör också byxan extremt komfortabel. En stretch-denim byxa är kanske den ledigaste typen av byxa som vi erbjuder på Blugiallo, samtidigt som den också passar väldigt väl in i våra kunders livsstil. Vi bär den helst med lediga tyger med mycket struktur, så som piquet-skjortor eller tunnstickade plagg. Vi rekommenderar aldrig att bära ett par jeans till fest eller mer formella tillfällen, men till vardags är ett par stretch denim många gånger det perfekta valet.

När det kommer till passformen på ett par stretch denim så är den generella rekommendationen att gå på samma passform som för dina raw denim. De flesta är dock vana med en något smalare passform för ett par stretch-denim, då dessa ger med sig vid användning. Eftersom att vi måttsyr samtliga plagg på Blugiallo så kan vi självklart tillgodose en något smalare passform på ett per stretch denim. Viktigt att tänka på är dock detta (vilket generellt gäller för alla plagg). En för smal eller tight passform, i synnerhet på byxor, kommer att påskynda slitage och avsevärt sänka livslängden på dina plagg. I det avseendet tar vi alltid avstånd från ett för tight mode då en viktig del i ett Blugiallo-plagg alltid är långsiktighet och hållbarhet.

Den perfekta denimbyxan – för den skräddade eller lediga garderoben.

Denim eller jeans representerar för många ett av de absolut mest använda vardagsplaggen. Det är också ett plagg som spänner över en rad olika stilar och trender. Detta gör att plagget ofta matchas eller ser väldigt olika ut beroende på varumärke. Det är därför svårt att säga vad som egentligen utmärker ’den perfekta denimbyxan’. Det återspeglas alltid till viss del av den personliga stil och preferenser som bäraren av ett par jeans har. På Blugiallo hjälper vi våra kunder att bygga en garderob baserat på just personliga behov och preferenser. Vi arbetar med en kompromisslöshet i våra kvaliteter och med ett mål att alltid skapa långsiktiga plagg som utstrålar elegans och diskret lyx. Det gör att vi kan producera tidlösa plagg med kontemporära inslag som passar in i vår kunds välskräddade garderob. Om vi utgår ifrån detta, blir det betydligt enklare att definiera den perfekta denimbyxan. I den här artikeln har vi valt att fokusera på två st kvaliteter - de ofärgade ’raw denim’ jeansen, samt de stentvättade ’stretch denim’ jeansen. Båda två har enligt oss (trots dess olika karaktär), en självklar plats i basgarderoben. Innan vi går in på vad som karaktäriserar dessa kvaliteter, så kan du som vill fördjupa dig i ämnet denim, dess historia och vilka termer som är värt att känna till. Grundläggande kunskap för begynnande denimnördar helt enkelt. Vi beskriver även mer i detalj vad som kännetecknar ett par Blugiallo-jeans. Du hittar vår artikel här.

Raw denim – Blugiallo 14oz ’Kuroki denim’

Det japanska väveriet Kuroki står enbart för ca 1 % av världens denimtyger. Tygerna de tillverkar står för skyhög kvalité och precision, med ett oöverträffat hantverk. Ett par raw denim i perfekt passform med väl avvägda detaljer är en extremt mångsidig byxa. Den kan med fördel användas i väldigt lediga vardagssituationer i kombination med exempelvis stickade plagg. Den kan också kombineras med en ledig- eller semi formell skjorta och udda kavaj till kontoret eller vid informella tillfällen. För en jeansbyxa som ska bäras tillsammans med dressade plagg (skjortor och kavaj) rekommenderar vi alltid en lite rymligare och rakare passform, med en högre midja om möjligt. På det sättet får plagget rätt proportioner som harmoniserar väl med de andra plaggen. Detta gäller i synnerhet för en raw denim kvalitet, där tygets råa, otvättade kvalitet gör att plagget får ett snyggt fall. En väldigt trevlig egenskap med ett par otvättade raw denim är den slitning (som det förvisso mycket slit-tåliga) materialet ger på sikt. Ju mer du bär plagget, desto tydligare och unikare ’patina’ eller slitning kommer dina raw denim att få.

Stentvättade stretch denim – Blugiallo 13oz ’Candiani denim’

Candiani denim är grundat 1938 i utkanten av Milano. Man är det jeans-väveri som satsar mest på utvecklingen av ’gröna textilier’ i syfte att minska klimatpåverkan. Candianis tyger produceras i Veneto-regionen – en region som är känd för att producera många av världens bästa denim-tyger. Det är även här som vi på Blugiallo har vår produktion för jeans och dressade chinos. Ett par stentvättade Blugiallo-jeans genomgår en process där tvättningen eller ’patinan’ skapas för hand genom s.k. ’stentvätt’. Ju mer du använder och tvättar byxan, desto mer kommer de att ’blöda’ färg och karaktäriseras av den egna användningen. Generellt kan man säga att den stentvättade jeansbyxan är snäppet mer ledig än ett par raw denim. Att kvaliteten innehåller ca 2% stretch gör också byxan extremt komfortabel. En stretch-denim byxa är kanske den ledigaste typen av byxa som vi erbjuder på Blugiallo, samtidigt som den också passar väldigt väl in i våra kunders livsstil. Vi bär den helst med lediga tyger med mycket struktur, så som piquet-skjortor eller tunnstickade plagg. Vi rekommenderar aldrig att bära ett par jeans till fest eller mer formella tillfällen, men till vardags är ett par stretch denim många gånger det perfekta valet. När det kommer till passformen på ett par stretch denim så är den generella rekommendationen att gå på samma passform som för dina raw denim. De flesta är dock vana med en något smalare passform för ett par stretch-denim, då dessa ger med sig vid användning. Eftersom att vi måttsyr samtliga plagg på Blugiallo så kan vi självklart tillgodose en något smalare passform på ett per stretch denim. Viktigt att tänka på är dock detta (vilket generellt gäller för alla plagg). En för smal eller tight passform, i synnerhet på byxor, kommer att påskynda slitage och avsevärt sänka livslängden på dina plagg. I det avseendet tar vi alltid avstånd från ett för tight mode då en viktig del i ett Blugiallo-plagg alltid är långsiktighet och hållbarhet.