Guide – Våra konstruktioner

31 januari, 2019

Vid ett köp hos oss på Blugiallo är kavajens konstruktion och dess uppbyggnad centralt och någonting som du vid ett tidigt stadie kommer att känna av kvalitetsmässigt. Det är viktigt att understryka att valen inte bör avskräcka, normalt rekommenderar och väljer vi alltid den konstruktion som passar ditt plagg bäst. Det viktiga för dig som kund är i vilket sammanhang du ska bära ditt plagg och vad du trivs att bära. Måttagningen, valet av konstruktion och tyg kommer däremot att ge olika resultat till plaggets siluett och känsla, varför det är viktigt att känna till grunderna. Det du behöver veta om våra konstruktioner får du därför serverat i denna guide.

 

För att ge en introduktion till våra konstruktioner presenteras dessa enligt: Sydd halv kanvas – vår instegskonstruktion som är standard för samtliga kavajer som vi producerar. Full Kanvas vår sydda full kanvas konstruktion som ger fantastisk passform och ett välpressat fall. Okonstruerat, en avslappnad kavaj-konstruktion som är en del i vårt DNA och stilen ”Soft tailoring”. Vi tillhandahåller dessutom flaggskeppetBlugiallo Handmade’ – vår mest exklusiva konstruktion med ett extraordinärt hantverk med åtskilliga produktionsmoment för hand, kort och gott vår mest avancerade konstruktion.

 

På Blugiallo skräddarsyr vi alltid kavajen efter dina önskemål och preferenser. Som ny eller befintlig kund kan du alltid rådfråga oss om kavajens konstruktion och se till att du hittar det alternativ som passar just dig bäst.

Kanvas i tre lager

 

 

Sydd halv kanvas

Sydd halv kanvas ligger till grund för alla de olika konstruktioner vi erbjuder. Det är i många avseenden den mest allsidiga konstruktionen som vi erbjuder. Vår sydda halv kanvas har mellanlägg bestående av bomull, hästtagel och linne som sys in emellan foder och tyg. Detta skapar kavajens form och följsamhet. Placeringen av vår kanvas på kavajen har tre olika skikt på övre frontpartiet och ett skikt nedtill. De skikt som är placerade på bröstet ger stöd för kavajslagens rullning, samt tar hand om de svårare delarna på fronten utav bröstet på bästa sätt. Begreppet ”halv kanvas” syftar på att kavajens bröstparti och slag har sydda mellanlägg för att skapa form och stabilitet hos bäraren. Halv kanvas konstruktion saknar kanvas från knäppningen och nedåt. Detta är också den största skillnaden på vår halv kanvas respektive full kanvas. Vi är stolta över att inte kompromissa med vår sömnad och val av material. Blugiallo kan rekommendera denna konstruktion både för formella kostymer och ‘udda’ kavajer med ett robustare tyg för vardagsbruk.

 

Hansydda moment; Knappfästning, flower-loop (under slag), kragfästning, avslut vid sprund.

 

 

Full Kanvas

Som en utveckling på vår halv kanvas konstruktion erbjuder vi vår full kanvas konstruktion. Med en full kanvas brukar man prata om ”flytande mellanlägg”, följsamheten i kavajens framsida och bröstparti är fantastisk. Detta gör att konstruktionen har en oslagbar komfort och faller mjukt över bärarens frontparti. Med denna välarbetade konstruktion kommer många fördelar, en av dessa är att kavajen på sikt formas efter din kropp och följer din naturliga kroppsform. Upplever du av tidigare erfarenhet att din kavaj känns stel och orörlig så kan denna konstruktion vara väl investerade pengar. Använd och njut av följsamheten i detta fantastiska plagg. Vi  rekommenderar denna konstruktion både vid köp av kostym och udda kavaj, speciellt till dig som är en van kostym eller kavajbärare.

 

Hansydda moment; Knappfästning, flower-loop (under slag), kragfästning, avslut vid sprund, ärmavslut, fästning av foder vid ärm/armhåla.

 

Okonstruerad

För att reda ut begreppet kring ‘okonstruerad’ så förekommer denna konstruktion på som kavajens uppbyggnad (vilket vi refererar till i denna guide) men också som en typ av axelkonstruktion. När vi pratar om konstruktionen gäller det primärt kavajens framstycke och uppbyggnaden av bröst och slag. En okonstruerad kavaj innebär till skillnad från halv- och full kanvas, avsaknad av uppbyggnad och kanvas, förutom ett tunt lager i axelpartiet. Historiskt sett härstammar konstruktionen från italienska skräddare vars kunder efterfrågade ett ledigt alternativ till den formella kostymkavajen med en lättare och tunnare känsla. Resultatet blev den okonstruerade kavajen vars egenskaper är just dessa och därför också införlivats av oss på Blugiallo som en naturlig del av vår stil ‘Soft Tailoring’. Tyget får falla fritt och ha en nära kontakt med kroppen, vilket ger en ledig känsla. Värt att poängtera är alltså att denna konstruktion drar ner formaliteten, och för dig som letar efter ett substitut till en formell klädsel är den den okonstruerade kavajen perfekt att bära till exempel denim, chinos eller skräddade bomullsbyxor. Tack vare detta har den okonstruerade kavajen en given plats i var mans garderob, speciellt under sommarhalvåret.

 

Hansydda moment; Knappfästning, flower-loop (under slag), kragfästning, avslut vid sprund.

 

Blugiallo Handmade

Vår mest hantverksmässiga och exklusiva konstruktion är tveklöst Blugiallo Handmade. Som namnet antyder är det en konstruktion för kavajkonnässören som uppskattar det allra finaste avseende hantverk. Ett avancerat hantverk som har en tidskrävande arbetsprocess och innefattar skräddarkonstens alla regler. Vår handsydda full kanvas har anor nere i södra Italien. Detta hantverk är en konstruktion för dig som söker något alldeles extra.

 

Hansydda moment; Knappfästning, flower-loop (under slag), kragfästning, avslut vid sprund, ärmavslut, fästning av foder vid ärm/armhåla, knapphål, AMF-söm, kragfästning undersida, färstning etiketter, bröstficka, förstärkningar vid sömmar, axelsöm.

Kanvassens tjocklek

Gällande vår kanvas finns den i två olika typer av tjocklek, standard och light. Standard är den typen av tjocklek som passar de flesta konstruktioner, men primärt klassiska tygvikter samt mer formella tyger då den i vårt fall är något robustare som konstruktion i jämförelse med ’Light’. Light i sin tur använder vi till något ledigare tyger där stadga inte är av samma vikt utan snarare finessen av att få ett ledigare fall. ’Light’ lämpar sig också väl till våra styvare ’high twist-tyger’, som exempelvis våra High Twist Traveller-tyger från Loro Piana. ’Halvkanvas light’ kan ses som en hybrid mellan okonstruerad och konstruerad. Valet av standard eller light sker normalt av oss på Blugiallo men kan diskuteras i samråd med dig som kund under konsultation då kanvasen är kopplad till valet av tyg.

 

Vi hoppas med denna artikel att du fått en bättre förståelse för vad som utmärker kvalitén och hantverket i våra konstruktioner. På det hela handlar det om att du som kund alltid ska kunna lita på att det finns en tanke med varje producerat plagg och valen är naturligtvis något vi normalt kan göra åt dig. Samtidigt vi hoppas att denna guide kan vara till din hjälp inför ett besök hos oss och om frågor dyker upp så vet du vart vi finns!

 

 

Bli först med att kommentera detta inlägg!

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt, tips och erbjudanden från oss.