Guide – Smokingen

22 november, 2019

HISTORIA

Det sägs att en av de första smoking-kavajer som tillverkades beställdes år 1865 av Edvard VII, kung av Storbritannien och kejsare av Indien. Syftet? En kavaj att slappna av i efter sina kungliga plikter och innan middag, naturligtvis. Plagget sägs sedan ha färdats via en av kungens goda vänner, James Brown Potter vidare till USA och New York, där den också gav upphov till klubben med samma namn.

Via dekadenta ‘The New York Tuxedo Club’ och tobaksarvingen Grisworld Lorrilard med vänner, utvecklades på senare delen av 1800-talet kavajen till den formella smoking vi är vana att se idag.

MÅTTSYDD SMOKING

En välsydd och välsittande smoking är ett plagg som kommer att kunna hänga med dig under en många år. Därför är det extra viktigt att fundera på tyg & design och vad som passar dig bäst. Nedan följer ett par saker som vi tycker är extra viktiga.

TYG & FÄRGVAL

Svart eller midnattsblå är tveklöst de absolut mest klassiska färgerna för en smoking, vilka fungerar i alla lägen. Vill du dessutom kunna komplettera med fler kavajer i framtiden är svart det bästa alternativet då du kan bära svart smoking-byxa tillsammans med en rad andra mörka tyger, exempelvis en sammetskavaj. Avseende tyg så använder vi i regel ett tyg med en blandning av ull och mohair som ger en ökad lyster än ett vanligt ull-tyg. För dig som enbart nöjer dig med det bästa rekommenderar vi våra ‘Barathea-väver’ som får en helt enastående struktur och lyster.

DESIGN

Både enkel- såväl som dubbelknäppt får ses som klassiskt när det kommer till kavajen på en smoking. När det kommer till slagen på kavajen rekommenderar vi spetsiga ‘peak-slag’ eller ‘sjal-slag‘ som tveklöst är de vanligaste. I övrigt är “lita på Blugiallo” en bra tumregel för dig som är osäker när det kommer till fickor och detaljer. Vi rekommenderar alltid ett klassiskt val som står sig över tid för just det tyg du väljer.

PASSFORM

Vi får ofta frågan om hur passformen skiljer sig mellan en smoking och en kostym. När det kommer till passformen på din smoking, så arbetar vi på Blugiallo utifrån devisen att du ska kunna använda den (och vara elegant i den) i många år framöver – precis som i dina kostymer. Det innebär att vi i regel inte behöver justera något på passformen ifrån en kostym, utan kan använda dessa mått. Vad vi i vissa fall justerar, är längden på byxan, som gärna får komma ner ordentligt på skon. Samma gäller för längden på kavajen, som i många fall gärna får vara någon centimeter längre (tillsammans med en lägre knappställning) på en smoking.

DETALJERNA OCH HELHETEN

En viktig del av smokingen är förstås detaljerna. På en smoking har du alltid klädda slag i siden (blanka eller strukturerade), vilka också matchas med en revär på sidan av din byxa och med fördel på de klädda knapparna. Vad vi också rekommenderar är att välja en fluga i matchande tyg. Sist men inte minst vill du också välja en skjorta i ett tyg och design som passar din smoking. Vi hjälper dig med allt, från detalj till helhet.

Bli först med att kommentera detta inlägg!

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt, tips och erbjudanden från oss.