Klädvård

Att ta på sig en Blugiallo-kostym för första gången ska vara en angenäm upplevelse för dig som kund, där elegans, bekvämlighet och en unik känsla av plaggets exklusivitet infinner sig. Det är en känsla som vi gärna ser att du får behålla, länge – vilket du också kommer att få, så länge du också ger plaggen lite kärlek i retur. Klädvård behöver inte vara tidskrävande. Du kan med små medel öka livslängden på plaggen avsevärt och se till att de håller sig fräscha och inte tappar passformen över tid. I denna guide sätter vi oss in i ämnet där vi ger dig tips på hur du bäst tar hand om kostymen, varför du ska undvika kemtvätt, vikten av att låta plaggen vila efter användning och lite till.

Inledningsvis är det viktigt att poängtera att olika material och väver ter sig olika och kräver därför också olika mycket vård. Det är också därför vi alltid går igenom behov och preferenser med dig som Blugiallo-kund, för att på bästa sätt matcha dina plagg efter hur användningen av de kommer att se ut. En bra grundregel att komma ihåg är dock att en kostym (som ofta består av 100% ull eller i en ullblandning) inte är ett plagg som kan användas och slitas varje dag likt en jeansbyxa. Vi rekommenderar alltid att du låter kostymen hänga ut och ”vila” (minst 24h) efter det att du använt den en hel dag. Ull har fantastiska egenskaper (som exempelvis förmågan att andas ut och rengöra sig självt – mer om detta längre ner) men det kräver att du låter plaggen återhämta sig.

 

Strukturera garderoben

Ett par grundläggande förutsättningar för att plagget ska behålla sin fina form över tid är att hänga plagget korrekt samt att använda rätt typ av galge. Ta för vana att alltid hänga upp dina byxor i pressveck efter användning för att bibehålla en elegant pressad byxa. Just pressvecket är inget vi rekommenderar dig att försöka stryka till själv utan lämna förslagsvis in det till en skräddare (som Blugiallo-kund kan du med fördel komma till oss) som behärskar detta moment. Galgen till kavajen bör ha ett brett axeldjup för att fylla ut hela kavajens axel och får gärna vara i cederträ som har en absorberande funktion mot fukt. Har du ingen galge i cederträ kan det ändå vara en god idé att köpa cederträ-ringar eller liknande som hjälper till att skydda dina plagg mot mal och andra skadedjur i garderoben.

Hur man hanterar fläckar

Ett vanligt misstag många gör när man upptäckt en fläck på sin kostym är att man går direkt till kemtvätten. Detta är något som vi inte rekommenderar då alla naturliga material och framförallt ull skadas av det. Ull och andra naturmaterial har en naturlig fetthalt som torkas ut av kemikalierna under en kemtvätt. Resultatet blir ett skörare material som på sikt kan vara anledning till att plagget går sönder. Ett bättre alternativ är att använda en tygtrasa och ljummet vatten på fläckarna. Vi rekommenderar att endast använda kemtvätt vid enstaka tillfällen. Ullens fett, även kallat lanolin, gör att smuts inte tränger in lika lätt utan lägger sig istället på ytan av materialet, man brukar säga att ullen renar sig själv. Att vädra plaggen utomhus kan också göra underverk för oönskad lukt.

 

Slitage

Slitage på kostymen är något som inte går att undvika, men det finns tips att hämta både i vård av plagget som vi varit inne på, men också i måttagningsprocessen av plaggen. Ett vanligt förekommande fenomen på kostymer i standardstorlekar är att de tenderar att bli för små i vissa partier. Detta kan påverka slitaget som går fortare i just det partiet (vanligt förekommande på smala kostymbyxor exempelvis). På Blugiallo tar vi vid måttagningen alltid i beaktning vad du har för kroppstyp och hur slitage eventuellt kommer att påverkas. Generellt sett har dock kostymbyxor en tendens att slitas fortare än tillhörande kavaj (till följd av användningen) varför vi många gånger rekommenderar dig som kund att köpa till en extrabyxa, särskilt om du vill använda kostymbyxan till andra plagg.

 

Fem tips för kostymvård

  1. Låt plaggen återhämta sig och använd inte samma kostym flera dagar i rad.
  2. Använd bra galgar och se till att alltid hänga ut plaggen noggrant med bibehållna pressveck.
  3. Undvik kemtvätt så långt det går.
  4. Lämna in kostymen för press när det behövs.
  5. Använd klädborste och cederträprodukter.

 

Klädvårdsprodukter

Avslutningsvis kan det vara bra att nämna vilka produkter som kan vara bra att införskaffa för att kunna ta hand om plaggen på rätt sätt. En ordentlig klädborste som man enkelt kan borsta av kavaj, byxa och ytterplagg med är en bra grund. Med borsten får man oftast bort smuts och lukt som lägger sig på ytan av plagget. Något vi även vill tipsa om är att införskaffa en steamer som man försiktigt kan låta gå över plagget för att ge plagget en uppfräschning, vilken också fungerar på en mängd andra plagg, inte minst skjortgarderoben. Steamern har med hjälp av värme och ånga en effekt att släta ut eventuell veckbildning. Försiktighet är dock ledordet när man använder steamer på en kavaj, då konstruktion och rullning av slag är känsliga delar av kavajen. Du hittar en mängd bra klädvårdsprodukter på skolyx.se, inklusive klädborstar, galgar av cederträ och annat.

För att runda av vårt resonemang kring klädvård och i synnerhet av kostymen, så resulterar sättet du tar hand om de i den klädsel du kommer gå runt i och det finns både ekonomiska såväl som hållbarhetsaspekter till varför du bör lägga lite tid till detta. Vi hoppas våra ord kan hjälpa dig få ännu bättre användning av dina nuvarande och kommande Blugiallo-plagg!