Kashmir, solnedgångar och dressad dekadens

Sommargarderoben – del två.

Kashmir, solnedgångar och ceremoniell dekadens. I del två av vår sommargarderob fokuserar vi på den tidlösa, enkla elegansen som stickade kvalitetsplagg ger, i synnerhet kashmir, bomull och silke, där vi valt ut några av våra favoritkvalitéer för sommarens eskapader. Vi tänkte också förklara varför kashmir absolut ska bäras på sommaren (och inte enbart under höst/vinter), vilket är ett vanligt missförstånd. Vi kikar också på sommarens kanske viktigaste svid, smokingen, vilken paradoxalt nog brukar vara den du bär minst antal gånger per år. Det finns dock en självklar anledning till varför den är så viktig – mer om det längre ner. Vi rundar av med några magiska kvalitéer som osar tidlös, lågmäld elegans och som garanterat skrämmer iväg en de flesta välbetalda fotbollsspelarna i Premier league. Låt oss inleda.

Kashmir

Avslappnad lyx, året runt.

Kashmir betraktas ofta som enbart en “vinterfavorit” (i synnerhet i Sverige) vilket är delvis oförtjänt. Den unika karaktären hos fiberna i kashmir gör att plaggen passar perfekt att bära året runt. Även om ren kashmir kanske inte bör vara första-valet att bära under dagtid på sommaren, så är en kashmirtröja perfekt som ett lager över en linneskjorta kvällstid. Egenskaperna i kashmir gör att plagget andas bättre vid varma temperaturer och tvärtom, verkar isolerande vid lägre temp. Kashmirplagg i en riktigt bra kvalitet och tillverkning är ett av de absolut mest mångsidiga (och långsiktiga) plaggen i garderoben.

Som med alla tyg och plagg så skiljer sig dock kvalitén på kashmir (råmatarialet) och tillverkning (förädling och stickning) enormt mycket. Vår kashmir hämtas från inre Mongoliet, av världens främsta kashmir-tillverkare Cariaggi. Våra plagg tillverkas dessutom i en liten, familjeägd produktion i Italien med fokus på måttsydd 3D-stickning, vilket skapar noll spillmaterial och en helt unik produkt för varje kund. Allt ovan är viktiga aspekter för att skapa långsiktighet och hållbarhet i ett riktigt fint kashmirplagg.

När det kommer till design så är våra ‘split raglan’ rundhalsade kashmirtröjor är ett perfekt val för svalare sommarkvällar men bärs lika väl året runt. Våra tjock-stickade polotröjor är en tidlös design som också bärs bäst över axlarna eller tillsammans med avslappnad linnebyxa. En trevlig kombination till kashmirplagg på sommaren är ett par beiga eller khaki chinos (eller ett par tvättade denim) och en linneskjorta. Det skapar en klassisk och diskret lyxig look. Generellt är kashmir-plagg, i synnerhet med klassisk design, väldigt enkla att styla och är i princip snygga att bära till det mesta i garderoben.

Kashmir & bomull

Blandning till perfektion.

Som nämnts ovan är kashmir på inga sätt enbart för riktigt temperaturer. När det är kallt sluter sig fibern för att hålla värmen, men under varmare temperaturer fungerar kashmirfibrerna tvärtom och gör det möjligt att spinna och förädla kashmir till ett året runt-tyg. Det innebär också möjligheter att kombinera kashmir-fibrerna med andra fibrer (däribland bomull) för att skapa ännu mer anpassade plagg.

Hela analogin kring årstider gäller för alla naturliga, högkvalitativa ulltyger och det kan vara enklare att förstå om man tänker på ullens och djurens ursprung. Ull är ett fantastiskt råmaterial som används för att skapa liknande, naturliga förutsättningar i bärandet det som de har hos de getter och får som ullen hämtas från. Ullen klarar uppenbarligen “hela året runt” väder i dess naturliga form och därtill kan vi addera en förädlingsprocess som gör den än mer lämpad för vår livsstil.

Med det sagt kan vi naturligtvis skapa ett mer “anpassat” tyg genom att blanda in andra, naturliga material i processen där man omvandlar fiber till tyg. Blandningen av kashmir och bomull är ett perfekt exempel på en sådan anpassning. Kombinationen ger ett tyg som är perfekt att bära sommartid, både dag som kvällstid med helt unika egenskaper.

Vår kashmir- och bomullskollektion finns i ett kurerat urval av design och färgskala, inklusive vår måttsydda rundhalsade tröja, stickade t-shirts och polos. Blandningen av kashmir och bomull ger en perfekt balans mellan mjukhet och svalhet, den fungerar bra både för avslappnade dagar på kontoret men också på semestern. Tyget kombinerar en lätta, luftiga och avslappnade känslan av bomull med den mjuka, eleganta touchen av kashmir på ett unikt sätt.

Kashmir & silke

Diskret lyx

Det finns få (om ens något) stickat tyg som känns mer elegant och mjukt mot huden än siden och kashmir. För varmare dagar är vår enkeltrådiga (tunnare) blandning av kashmir och siden det perfekta substitutet för dressad skjorta. Det passar utmärkt tillsammans med både lediga strukturerade väver (jeans, chinos och linne-kvalitéer), men också till mer eleganta kvalitéer och plagg så som en skräddad ullkostym eller kavaj.

Kashmiren och silkestickningen passar också bra ihop med en avslappnad, skräddad byxa (som en blandning av ull/siden eller bomull/siden) när du vill bära något lite mer elegant, utan kavaj.

Vårt måttsydda, stickade program för kashmir- och silkes erbjuder en perfekt nedtonad känsla av lyx, med en absolut kompromisslöshet när det gäller kommer till kvalitet och komfort.

Black tie

Smoking

Kvällsklädsel

Det är en unikt tilltalande och härlig känsla att ta på sig en smoking för en formell tillställning under just sommaren. Klädkoden “smoking” innebär ett löfte om en fantastisk kväll, minst sagt. Inramning och klädsel skapar ofta en magisk stämning som är svårslagen.
Och när det kommer till just smokingen, så är det tveklöst ett av det viktigaste plaggen i garderoben. Det är kanske inte det plagg som används flest antal gånger per år, men när det används är det desto viktigare att känsla, komfort och detaljer sitter – perfekt.  En välskräddad smoking ska bäras på och genom de absolut mest minnesvärda stunderna i livet.

Personlig service.