Sommargarderoben

Del ett – sommarkostymen & dressade plagg

I detta kapitel börjar vi med basgarderoben, vilket i vår värld utgörs av sommarkostymen, kavajen och ledigt skräddade byxorna. Oavsett om du spenderar somrarna på Capri, om du gräver ansiktet djupt i Toscanska druvklasar eller helt enkelt strosar omkring på hemmaplan så gäller ju det – att ha en plan. Under sommaren finns det en tendens att det dyker upp tillfällen för fest. Och det sista du vill göra är att kompromissa med din stil och ditt personliga uttryck genom att slänga på dig ett gammal standardmåtts-plagg. Du vet ju bättre än så. Och du förtjänar bättre.

Linnekostymen

Basplaggen.

När det kommer till den skräddade sommargarderoben så är en bra, måttsydd linnekostym vår första prioritet. En viktig aspekt gällande linnekostymen är att linnetyger kommer i många olika skepnader (läs varierande gramvikt, fall och struktur). Italienska linnetyger tenderar att vara väldigt mjuka och generellt sett i lättare tygvikter. Det innebär att linnekostymen får en hel del naturlig veckning vilket (förutsatt att man gillar det), skapar en väldigt härlig, individuell patinering med användningen av kostymen. Det skapar också en tydligt ledig, skräddad stil som passar perfekt för många av sommarens tillställningar.

Brittiskt eller Irländska linnetyger har däremot en mycket mer rigid, tät-vävd stil med mer robusta (tyngre) tyger. Det skapar i regel en mer dressad stil och ger exempelvis ett tyngre, rakare fall på din linnekostym, kavaj eller din linnebyxa. På så sätt passar Irländskt linne också väldigt väl för mer formella tillfällen under sommaren.

Oavsett om du gillar Italienska eller Irländska linnetyger så är en stor fördel att en linnekostym är extremt enkel att bära i en rad olika tillfällen, samt att linnekostymen (likt en flanellkostym), också med fördel kan bäras som uddabyxa eller kavaj. Ett par linnebyxor är exempelvis perfekt att matcha med en tunnstickad tröja i bomull & kashmir, en linneskjorta (såklart), eller t.om. en t-shirt. En linnebyxa skapar ofta en skönt avslappnad stil som både kan dressas upp eller ner beroende på tillfälle.

När det kommer till linnekavajen så har den i princip samma egenskaper. En välskräddad och välsittande linnekostym är svår att misslyckas med matchningen av. Passformen är dock en viktig aspekt, som alltid.

Ull, silke och linne

En unik blandning för skräddade sommarplagg.

Bredden av tyger för skräddade plagg är otroligt stor. Genom vår erfarenhet och diskussioner med våra kunder så är slutsatsen att det alltid finns något nytt att upptäcka. Det är också det vi gör bäst på Blugiallo – att hjälpa våra kunder fatta bra, långsiktiga beslut om stil, klädval och inte minst tygval, för att kunna bygga en bättre och mer hållbar garderob.

Ull, silke och linne är ett tyg som få känner till särskilt väl, men som har en helt unik karaktär och skapar otroligt härliga, lyxiga sommarplagg. Kombinationen av ull, silke och linne skapar en perfekt balans mellan formalitet och avslappnad elegans. Ullen i tyget skapar ett fint fall på kostymen och en mjuk känsla, medan silkesväven skapar lyster och en lyxig känsla. Sist men inte minst så gör linneblandningen i tyget att du får en lätt, luftig och somrig känsla.

Den här unika kombinationen gör att vi gärna använder ull, silke och linneblandningar i allt från skräddade kostymer och kavajer till byxor och skjortjackor.

Skjortjacka i ull, silke och linne, skräddad byxa i Irländskt linne och tröja i bomull och kashmir.

Bomull och råsilke

Legender från fjärran östern.

Bomull har tyvärr ett rykte om sig att vara en “enkel och billig råvara” (mycket på grund av hur bomullstyger används inom fast fashion). När det kommer till skräddade plagg och kostymtillverkning är däremot bomull ett fantastiskt material att arbeta med. Och som med alla material så varierar såklart kvaliten oerhört mycket. För även om det finns extremt billig bomull som produceras för snabbt mode, så arbetar vi på Blugiallo utifrån en annan värdegrund och vision.
Den bomull vi använder är noggrant utvald och förädlad med över ett århundrade av erfarenhet från fabrikerna, där fokus alltid legat på skapa en så bra och mångsidig bomull som möjligt för användning till skräddade plagg.

Mångsidigheten innebär att bomull kan vara robust och isolerande när det behövs (som en tyngre bomullstwillbyxa eller mollskinnsbyxa), men den kan också vara lika delikat och luftig – som exempelvis våra ‘iced cotton’-tyger som kommer från den ansedda familjeägda italienska fabriken Larusmiani. Våra kostymer i ‘iced cotton’ är ett perfekt val för en mångsidig och stilfull sommarlook.

Bomull har även fördelen att den är lätt att blanda med andra tyger för att skapa en perfekt blandning, särskilt för skräddade sommarplagg. Detta leder oss till ett av våra andra favorittyger, nämligen råsilke. Om du ännu inte är bekant med det kan vi rekommendera att du kikar in den här artikeln. Råsilke har en långtgående historia som det ultimata uttrycket för elegans och stil.

En kavaj i råsilke har ett naturligt lyster och en textur som ger helt unika egenskaper. Råsilkes textur gör det också till ett utmärkt val för sommaren, då det är luftigt och lätt. Få tyger (om något) kan mäta sig med dess elegans och exklusivitet.

Kavaj i bomull och silke, byxa i bomull och silke, stickad tröja i nomull och kashmir

"

Ledigt, välskräddat, diskret lyx.

Att tänka på

Stylingtips för en elegant, skräddad sommarlook

En bra grundregel när du komponerar en sommar-look är att försöka att skapa en enkel och lyxig look. En kostym i linne- eller ull, silke och linne parat med en linneskjorta eller en stickad tröja i bomull eller silke och kashmir i en kompletterande färg är ett bra exempel på just det. Enkelhet utan att förlora den eleganta touchen. Och en perfekt passform kommer alltid att göra din kostym, byxa, kavaj och hela din outfit bättre och mer elegant.

När det gäller accessoarer, håll även det enkelt och diskret. En klassisk läderbälte (vi rekommenderar en bredd på 2,5 cm) och ett par penny loafers eller klassiska bilskor kommer att komplettera looken perfekt. Och om du känner för det kan du lägga till en tunn kashmirhalsduk.

Det viktiga är att hitta den perfekta balansen mellan komfort, stil och personligt uttryck (och om du är osäker, så finns vi). Med rätt tyger och designval kan du skapa en look som är både enkel och sofistikerad. Personligt uttryck behöver inte betyda starka färger eller ovanliga designval. Det bästa är att fundera över hur dina egna preferenser ser ut och hitta en naturlig och bekväm look som passar dig.

Slutligen, innan vi skickar iväg dig ut i sommarvärmen, kika gärna igenom dessa snabba tips från Elias, vår showroom-ansvarige i Stockholm.

  • Gå aldrig för smalt med din passform och skärning (särskilt för dina linnebyxor). För att verkligen uppleva tygets storhet behöver du låta luften blåsa igenom det.
  • Försök att hålla färgschemat på din look till två färger. Ton-i-ton (helst skjorta/stickad tröja och kavaj) skapar en perfekt ‘diskret lyxig’ look.
  • Pastellfärger är helt ok, så länge du bär dem i kombination med kashmir/bomull och matchar dem med off white-byxor (vi tar dock inte ansvar för din solbränna).
  • Ha alltid ett par off white-byxor redo. De flesta plagg ser bra ut i sällskap av ett par måttsydda byxor i off white ton, särskilt på sommaren.”

Personlig hjälp.

Opretentiöst och förutsättningslöst. För att vi ska kunna hjälpa dig bättre.