Våra måttsydda jeans

Även om de måttsydda jeansen och utseendet som följer med dem är ganska nytt, har denim jeans varit populära ända sen de först dök upp på 1800-talet. Det har utvecklats från att vara “arbetskläder” till att bli en pålitlig trotjänare i garderoben. Idag används jeans i en rad olika situationer och är allmänt erkända av modescenen. Skräddarsydda eller måttsydda jeans är dock fortfarande en mycket ovanlig syn och det är därför vi är mycket stolta över att kunna erbjuda dem på Blugiallo.

Jeansens historia

Jeansen historia började 1853 när Jacob W. Davis, en skräddare i San Francisco, köpte jeanstyg från Levi Strauss för att sy byxor åt en kund som hade efterfrågat ett par “stabila byxor som tål hårt arbete”. Davis adderade nitar på de områden där byxor oftast slits mer. När David ville ta patent på jeansbyxorna 1873 bad han Levi Strauss att bli hans partner och resten är historia. Tillsammans öppnade de en fabrik och började tillverka jeans i stor skala. Den berömda 501-stilen skapades 1890 i en indigoblå som fortfarande är den mest kända jeans-byxan genom tiderna.

Blugiallos måttsydda jeans

Idag finns jeans i många former och storlekar. På Blugiallo har vi fokuserat på att skapa de perfekta måttsydda jeansen som fungerar bra att bära både i vardagliga situationer och med semi-formella stilar. För att kunna skapa de perfekta jeansen måste du ha de perfekta måtten, därför är alla våra jeans måttsydda och tillverkade unikt för varje kund. Här kan du ta en första titt på vårt sortiment av jeans.

 

14oz custom made raw denim perfection

Måttsydda jeans

Skräddarsydda jeans är sällsynt. Blugiallo är ett av väldigt få märken som erbjuder denna exklusiva tjänst och möjlighet att skapa dina egna, perfekta jeans, både enligt dina unika mått och att kunna välja det perfekta jeanstyget och designen. Ett par måttsydda Blugiallo-jeans kommer att hålla i många år framöver och är en av våra mest uppskattade produkter.

Mått

Måtten på dina skräddarsydda jeans är den första och viktigaste delen. Hos Blugiallo tillverkas alla plagg på beställning och alltid utifrån din personliga passformsprofil. Din måttprofil kan skapas i något av våra showroom, eller automatiskt online på mindre än en minut genom att använda vårt digitala mätverktyg. De mått som skapas kan självklart alltid justeras, antingen själv direkt på vår hemsida eller med hjälp av någon av våra skräddarexperter via chatt, telefon eller ett digitalt möte. Måtten vi använder för våra måttsydda jeans är:

  • Midjemått
  • Midjehöjd
  • Omkrets lår
  • Omkrets knä
  • Vidd fåll/fotöppning
  • Total längd på jeansen

Dessa mått samverkar för att skapa en helt unik känsla av skräddarsytt med en perfekt passform.

Tyg & Design

Genom att erbjuda måttsydda jeans på beställning erbjuder vi även möjlighet att välja både tyg- och designval. Att välja rätt denimtyg är den viktigaste delen och hos Blugiallo kan du välja mellan våra råa självkants-, tvättade denim- och tvättade självkantskvaliteter (mer om detta ämne nedan under “kvaliteter & konstruktion”). Du kan också finjustera designen på dina måttsydda jeans genom att välja färg på sömmar eller addera ett monogram som en personlig detalj på dina jeans.

Custom made jeans

Kvalitet och konstruktion

Kvaliteten och konstruktionen på dina jeans spelar en mycket viktig roll för att kunna skapa en fantastisk produkt. När man pratar om jeans av hög kvalitet är det främst tre kategorier eller kvaliteter av denim som du bör känna till och som vi erbjuder. Dessa är:

  • Raw selvedge denim
  • Washed denim
  • Washed selvedge denim

Selvedge denim är det mest premium och exklusiva jeanstyget som finns idag. Det är producerat på traditionella skyttelvävstolar med en vävteknik som skapar tätt bundna, färdiga kanter. Selvedge jeans tillverkas vanligtvis av en vit tråd och bär en traditionell “mark of excellence” som kan ses med en röd och vit kantflik eller stylingdetalj, synlig i bakfickan och när man rullar upp byxkanten. Raw denim innebär att själva tyget är otvättat och obehandlat, vilket ger bäraren den traditionella, robusta känslan som jeansen hade från början. Raw denim anses vara det mest exklusiva jeansalternativet, särskilt bland jeanskännare. Den råa denimen kommer så småningom att blekna med tiden och av tvättar vilket ger ägaren en helt unik patina på jeansen.

Washed denim ger dig en helt annan känsla. Efter att ha blivit förtvättad och producerad med en liten mängd stretch har det en mjukare touch och behaglig känsla. Vi hänvisar ofta till den tvättade denimen som “pappa-jeansen”, som är supermjuk och bekväm, tålig att bära och som ändå ser till att du håller din snygga outfit intakt.

Washed selvedge denim kan vara vår favorit att kombinera ihop med skräddarsydda plagg, mycket tack vare blandning av mjukheten hos tvättad denim och den lyxiga känsla av självedge denim. De är förtvättade för att skapa en mjukare touch än den råa jeansen.

  • Raw selvedge denim är det perfekta valet för en robust, autentisk denimkänsla och kommer att skapa en unik patina med tiden.
  • Tvättad denim är en mycket mjuk, lätt stretchig kvalitet som fungerar riktigt bra för vardagliga tillfällen och som fritidskläder.
  • Washed selvedge är en hybrid som behåller den lyxiga självedge-konstruktionen och blandar den med en förtvätt för att skapa ett perfekt skräddarsydd jeansbyxa att bära både på och utanför jobbet.

När vi pratar om ett plaggs ’konstruktion’ syftar vi på hur produkten är tillverkad, med vilka material, metoder och kunskap för att skapa bästa möjliga produkt. Vi ser på framtagningen av våra måttsydda jeans på samma sätt som vi gör när vi skapar en vacker, måttsydd kavaj, alltid med kvalitet och hantverk i fokus.
Vi ser våra måttsydda jeans som motsvarigheten till en full-canvas kostym, främst med tanke på de element av historiska och fantastiska detaljer det innebär att skapa dessa mästerverk.
Några av detaljerna och produktionselementen som definierar hantverket är:

  • Vanligt tvillingsöm
  • Förstärkta bälteshällor
  • Kedjesöm längst ner på fållen
  • Reece knapphål
  • Extra myntficka med AMF-sömmar

För att skapa bästa möjliga måttsydda jeans är råvaran oerhört viktig. Därför köper vi endast denim från världens mest kända denimtillverkare. Dessa inkluderar:

  • Candiani denim (Italien)
  • Bue Selvedge (USA)
  • Kuroki (Japan)

 

Washed selvedge denim

Färgval för måttsydda jeans

Tack vare denimens färgning kan jeans tillverkas i många olika färger. Den naturliga blå jeansfärgen är dock fortfarande det mest populära förstahandsvalet för människor i allmänhet. Även om den blå denimen också är vår favoritfärg på grund av dess mångsidighet, erbjuder Blugiallo också en rad tvättade och råa, eller otvättade alternativ för denim. Detta resulterar i vad vi tycker är en perfekt uppsättning av färgalternativ för dina måttsydda jeans. För att skapa den bästa möjliga looken och lätt kunna matcha med resten av våra diskreta lyxplagg, erbjuder vi följande färgalternativ för vår denim.

  • Blåa jeans
  • Vita jeans
  • Svarta jeans

Dessa färger täcker nästan alla tillfällen och looks som du skulle kunna vara i behov av när du bär dina måttsydda jeans. De blå jeansen erbjuder självklart det bredaste utbudet eftersom tvättprocessen gör att färgerna varierar från ljusblått till mörkblått och från råa till otvättade kvaliteter. Totalt erbjuder vi över tio olika färger och tvättar för våra blåjeans. De blå jeansen är lämpliga nästan varje dag året om och utgör en viktig del av en välkomponerad garderob.

De vita jeansen är ett bra alternativ när du vill ha en look som sticker ut lite mer än de vanliga blåjeansen. Vit denim är ett perfekt val för semi-formella tillfällen och avslappnat umgänge som en after work, middag med vänner eller bara en lördagspromenad i staden. Ett par vita jeans hjälper till att lyfta resten av din outfit på ett snyggt sätt. Vita jeans kan bäras året runt, precis som våra blå jeans.

De svarta jeansen är något förbisedda vad gäller måttsydda jeans. Den passar naturligtvis bättre att bära till höst & vinter, eftersom resten av dina plagg då oftast är i en mörkare ton. Svarta jeans fungerar till exempel särskilt bra att kombinera med mörkbrunt eller olivgrönt. En nyanserad look med svart denim, svart stickat plagg och en svart flanelljacka är också en väldigt cool look för att skapa en avslappnad, skräddarsydd look av diskret lyx.

Svarta och vita jeans

Så stylar du dina måttsydda jeans

Hur du stylar dina måttsydda jeans är en viktig fråga som vi ofta får höra från våra kunder. Vi brukar också få frågor om:

  • När kan jag bära mina skräddarsydda jeans (i vilka situationer)?
  • Kan jag bära kavaj till mina jeans?
  • Vilka färger matchar mina jeans på bästa sätt?

Måttsydda jeans kan med fördel bäras vid en rad olika tillfällen. Tack vare vår process där vi skapar unika mått och tar hänsyn till varje enskild kunds preferenser kan vi gå igenom och hjälpa våra kunder med dessa frågor innan beställningen görs.

Jeans accepteras mer och mer i en mängd olika situationer, och i allmänhet är vår regel att jeans kan bäras i alla avslappnade situationer eller privata evenemang som inte har en klädkod. Frågan slutar ofta med “vad är du bekväm att ha på dig för det tillfället”. Jeans ska givetvis aldrig bäras vid formella eller semiformella tillfällen och generellt sett anses det fortfarande vara ett vardagligt plagg. I många länder och kontor är det fortfarande inte accepterat som arbetskläder, men skillnaderna, beroende på land, företag och kultur, är enorma.

Jeans kan definitivt bäras tillsammans med en kavaj. Det viktigaste att tänka på när du gör det är att ha rätt mått på dina jeans samt att välja en kavaj som är mer avslappnad, gärna med ett tyg som är borstat eller har mycket struktur. Att bära en väldigt formell kavaj med ett par jeans är inte ett bra alternativ, i själva verket är detta en generell regel för styling, att bära dina plagg med samma typ av struktur i både jacka, byxa och skjorta eller stickat plagg. Detta hjälper till att skapa en harmoni mellan plaggen. När det gäller mått gäller samma regel. En kavaj är inte tänkt att bäras för tight, och om du vill para ihop din kavaj med ett par snygga jeans, se till att måtten på dina jeans inte är för snäva. Se också till att midjan inte är för kort (det vill säga midjans höjd) eftersom den måste ”möta” kavajen på rätt ställe för att skapa en fin balans mellan kavaj och byxa.

När det kommer till färgval för själva jeansen så föredrar vi denim i blått, vitt och svart. Dessa färgalternativ passar väl för nästan alla situationer där du kan tänkas vilja bära jeans. Det gör det också möjligt att matcha dina överdelar i nästan vilken färg som helst.

Blå jeans är lätt att matcha med en rad olika färger, både för vår/sommar och höst/vinter. En generell regel är att ju mörkare tvätten är, desto mer bör du titta på mörkare nyanser och färger för att matcha dina jeans. Detsamma gäller för lättare denimtvätt som i allmänhet ser bättre ut med mer levande, ljusare färger som traditionellt bärs under våren och sommaren.

Selvedge denim matchade med en tröja i 100% kashmir och en kavaj i baby camel

Denim & jeans Glossary

Denim

Ett robust tyg av bomullstwill som kännetecknas av dess 3×1 varpvända vävningar. I denna väv passerar väften under två varpgarn som producerar den välbekanta diagonala ribbningen, identifierbar på baksidan av tyget. Traditionellt tillverkas denim med indigofärgat garn för varpen och naturligt (eller mer allmänt blekt) garn för väften. Numera förknippas denim mest med blå jeans.

Kedjestygn

Den traditionella sömmen som används för att fålla jeans. Den använder en sammanhängande tråd som går tillbaka till sig själv och ser ut som länkarna i en kedja.

Myntficka

Myntfickan, ofta förväxlad som den femte fickan på det typiska jeansen, är även känd som klockfickan och var faktiskt en del av den ursprungliga Levi’s XX (501) designen från 1873. Den riktiga femte fickan, den vänstra bakfickan, lades till nästan tre decennier senare 1901.

Bomull

Bomull är den mest kända vegetabiliska fibern och kommer från bomullsplantan. Det har använts i över 7 000 år för att tillverka tyg med första referenser som hittades i Egypten. Den tål höga temperaturer och kan därför kokas och varmpressas. Den är väldigt tålig och blir till och med 10 % i starkare när den är våt.

Tygvikt

Denimtyg graderas i form av vikt per kvadratmeter tyg, i tre kategorier: lätt, medium och tung. Materialet väger vanligtvis från 140 gram till 570 gram även om undantag för extremer som 850 gram existerar. De flesta jeans är gjorda av 340 eller 400 gram denim. Ljusare denim används mest på kjolar, skjortor och liknande plagg.

Honeycombs

När du använder dina jeans blir tyget runt knäområdet upprepade gånger utsatt för friktion vilket skapar blekande mönster som liknar bikupornas bikakor.

Inch/Tum

En amerikansk och brittisk storleksenhet som används för att indikera längd och midja på jeans. En tum är lika med 2,54 centimeter.

Indigo

Indigo är ett naturligt pigment som ursprungligen användes för att färga denimgarn. Färgbadet börjar med en vitgrön färg, som först blir blå när textilen exponeras för syre. Ju oftare tyget färgas och desto fler gånger det doppas i färgbadet, desto djupare blå blir färgen.

Jeans

Bara sedan 1950-talet har ordet jeans hänvisat till ett specifikt klädesplagg: jeansbyxan med sina välbekanta drag som dess sydda trådar, nitar, fem fickor och sydda bakfickor. I mitten av 1700-talet började den nuvarande stavningen av jeans dyka upp i England. Användningen av jeans (i plural) syftar inte nödvändigtvis på pluralformen av jean, utan en härledd form från den franska stavningen Jannes eller Gênes.

Tvätt

Det finns olika tillverkningsföretag som tvättar, sandblästrar eller färgar jeans. Italien, Japan och USA leder fältet inom denna bransch eftersom deras tekniker är de mest avancerade och därför är de mest inflytelserika när det gäller att driva på tygutvecklingen.

Vävstol

En vävstol är en vävmaskin som tillverkar tyg genom att väva vertikala trådar av garn (varp) med horisontella trådar (väft).

Left hand twill

En denimväv där twill-linjen stiger till vänster, vilket vanligtvis resulterar i en mjukare känsla efter tvätt. Även känd som “S” twill.

Right Hand Twill

Denna vävform visar en twill-linje som stiger till höger. Majoriteten av all denim är vävd som höger twill, även känd som “Z” twill.

Återhämtning

Ett nyckelelement i stretchdenim som talar om i vilken utsträckning tyget återgår till sin ursprungliga form efter att ha sträckts maximalt.

Rå denim

Den renaste formen av denim. Den har inte tvättats eller behandlats på något sätt och är därför ganska styv.

Tvättrecept

Ett tvättrecept är en uppsättning efterbehandlingsinstruktioner som utförs för att producera en specifik vintage-effekt. Dessa recept kan innehålla ett antal instruktioner som involverar olika steg med slipning, bakning, skrynkling, tvättning, blekning och handarbete. Ett tvättrecept skapas av både forskning och trail-and-error och är en av de svåraste disciplinerna att bemästra i konsten av att tillverka jeans.

Sköljning

En term som antyder att rå denim bara sköljs, snarare än att den utsätts för en fullständig tvätt, och därför behåller sina grova, hållbara egenskaper.

Nitar

När Jacob Davis kontaktade Levi Strauss angående att söka patent på sin nya uppfinning gällde patentet inte jeansen i sig. Hans uppfinning var egentligen bara att han hade förstärkt ett par byxor med kopparnitar. Detta gjorde förstås en enorm skillnad för den vanliga arbetande mannen som fyllde byxfickorna med stenar och andra material till den grad att fickorna faktiskt gick sönder. Efterfrågan på nitade byxor växte snabbt och denna lilla uppfinning inledde den ursprungliga blåjeans-eran som fortfarande är levande och blomstrar än idag.

Selvedge Denim

Selvedge (Storbritannien) eller selvage (US) är den tekniska termen för de smala och tätt vävda självbearbetade kanterna som fungerar som naturliga avslutningar på varje sida av tyg som är vävt på en gammal skyttelvävstol. På denim är kanten vanligtvis vit och har ofta en färgad tråd i mitten, som ursprungligen lades till för att hjälpa tillverkare att känna igen de olika kvaliteter som de producerade för olika kunder. Selvedge-tyger vävdes på smala vävstolar som var ca 70 till 75 cm breda men under hela 70- och 80-talen ersattes de av mer effektiva, bredare vävstolar som då var 147 till 152 cm breda. Även om de producerar jeanstyg i långsammare takt, producerar den äldre traditionella “smal vävstolen” också mer naturliga ojämnheter över jeansytan. Dessa ojämnheter kommer i sin tur till liv när tyget sen utsätts för speciella tvättrecept och kan ge vackrare efterbehandlingseffekter.

Stretch Denim

Stretch denim är en slags denimhybrid. Det är jeanstyg som är tillverkat med en andel elastan, en typ av elastisk fiber, i väven. Detta gör att tyger formar sig efter kroppen tack vare sin elasticitet. Cone Mills var den första (amerikanska) producenten som tillverkade stretchdenim redan 1962.

Tear & Repair

Tear & Repair är en speciell åldringsprocess där man återskapar slitagemönster genom aggressiva metoder som skapar “revor” eller “genomslitningar”. Dessa områden repareras sedan med hjälp av en rad hantverkstekniker som stoppning, back-patching och front-patching.

Whiskers

De tunna horisontella blekta linjerna som skapas i gren- och lårområdet på jeans. Whiskers som på svenska översätts till morrhår kan också kallas mustasch. Smala jeans tenderar att ha snäva, raka morrhår, medan lösare jeans vanligtvis har breda, mer vinklade morrhår. Idag säljs majoriteten av jeans med prefabricerade morrhår.

Worn-in-denim

Jeans som har ett blekt och slitet utseende på grund av intensivt, frekvent slitage eller genom konstgjord behandling.

Varp

De längsgående, vertikala garntrådarna som löper över och under väften. Eftersom de utsätts för mer påfrestningar i vävprocessen har varpgarn i allmänhet en hårdare vridning och är starkare än väftgarn. Varp är det garn som löper parallellt med kanten; i denim är det färgat indigo.

Väft

De garntrådar som löper horisontellt. De utsätts för mindre påfrestningar i vävningsprocessen och kräver därför mindre styrka än varpgarn. När det kommer till denim är detta garn oftast naturligt och ofärgat.

Twill

Twill är en vävteknik som ger tyget ett karakteristiskt mönster av diagonala linjer. Twillväv är inte begränsad till en viss typ av material och kan appliceras på bomull, siden, linne, ull eller vilken kombination som helst av dessa material. Alla twilltyger består av varptrådar och väfttrådar. Varptrådarna löper längs tygets längd och väften över bredden. Sättet på vilket dessa trådar korsas avgör styrkan och utseendet på det vävda tyget. Trådkvalitet och bredd påverkar också tygets flexibilitet och hållbarhet. Denimtyg vävs traditionellt med 3×1 twill, vilket hänvisar till antalet väfttrådar per varptråd, till skillnad från en mer lätt denim (under 300g) med 2×1 twill. Med ett 3×1 tyg vävs väfttråden tre gånger över varptråden, en gång under, sedan igen tre gånger över varptråden och en gång under, och så vidare.

Väv

Varp- och väftgarn kombineras på olika sätt för att producera olika typer av vävmönster. Dessa mönster påverkar tygets utseende, känsla, styrka och hållbarhet.

Garn

En kontinuerlig längd av spunna fibrer. Tack vare vävningsprocessen kan garnet användas för att skapa tyg.

Garn färgning

Denim är ett tyg som man kan färga, då färgas garnerna före vävningen.

Yoke

Also known as the riser, the yoke is the V-shaped section at the back of jeans that gives jeans their curved seat. The deeper the V, the greater the curve, and the cut of the yoke can range from straight to very V-shaped to no yoke at all.

 

Ok är den V-formade delen på baksidan av jeansen precis under linningen som ger jeansen sin runda form över rumpan. Ju djupare V, desto rundare form. Snittet på oket kan variera från rakt till mycket V-format eller inget ok alls.