Våra måttsydda jeans

Även om de måttsydda jeansen och utseendet som följer med dem är ganska nytt, har denim jeans varit populära ända sen de först dök upp på 1800-talet. Det har utvecklats från att vara “arbetskläder” till att bli en pålitlig trotjänare i garderoben. Idag används jeans i en rad olika situationer och är allmänt erkända av modescenen. Skräddarsydda eller måttsydda jeans är dock fortfarande en mycket ovanlig syn och det är därför vi är mycket stolta över att kunna erbjuda dem på Blugiallo.

Jeansens historia

Jeansen historia började 1853 när Jacob W. Davis, en skräddare i San Francisco, köpte jeanstyg från Levi Strauss för att sy byxor åt en kund som hade efterfrågat ett par “stabila byxor som tål hårt arbete”. Davis adderade nitar på de områden där byxor oftast slits mer. När David ville ta patent på jeansbyxorna 1873 bad han Levi Strauss att bli hans partner och resten är historia. Tillsammans öppnade de en fabrik och började tillverka jeans i stor skala. Den berömda 501-stilen skapades 1890 i en indigoblå som fortfarande är den mest kända jeans-byxan genom tiderna.

14oz custom made raw denim perfection

Custom made jeans

Kvalitet och konstruktion

Kvaliteten och konstruktionen på dina jeans spelar en mycket viktig roll för att kunna skapa en fantastisk produkt. När man pratar om jeans av hög kvalitet är det främst tre kategorier eller kvaliteter av denim som du bör känna till och som vi erbjuder. Dessa är:

 • Raw selvedge denim
 • Washed denim
 • Washed selvedge denim

Selvedge denim är det mest premium och exklusiva jeanstyget som finns idag. Det är producerat på traditionella skyttelvävstolar med en vävteknik som skapar tätt bundna, färdiga kanter. Selvedge jeans tillverkas vanligtvis av en vit tråd och bär en traditionell “mark of excellence” som kan ses med en röd och vit kantflik eller stylingdetalj, synlig i bakfickan och när man rullar upp byxkanten. Raw denim innebär att själva tyget är otvättat och obehandlat, vilket ger bäraren den traditionella, robusta känslan som jeansen hade från början. Raw denim anses vara det mest exklusiva jeansalternativet, särskilt bland jeanskännare. Den råa denimen kommer så småningom att blekna med tiden och av tvättar vilket ger ägaren en helt unik patina på jeansen.

Washed denim ger dig en helt annan känsla. Efter att ha blivit förtvättad och producerad med en liten mängd stretch har det en mjukare touch och behaglig känsla. Vi hänvisar ofta till den tvättade denimen som “pappa-jeansen”, som är supermjuk och bekväm, tålig att bära och som ändå ser till att du håller din snygga outfit intakt.

Washed selvedge denim kan vara vår favorit att kombinera ihop med skräddarsydda plagg, mycket tack vare blandning av mjukheten hos tvättad denim och den lyxiga känsla av självedge denim. De är förtvättade för att skapa en mjukare touch än den råa jeansen.

 • Raw selvedge denim är det perfekta valet för en robust, autentisk denimkänsla och kommer att skapa en unik patina med tiden.
 • Tvättad denim är en mycket mjuk, lätt stretchig kvalitet som fungerar riktigt bra för vardagliga tillfällen och som fritidskläder.
 • Washed selvedge är en hybrid som behåller den lyxiga självedge-konstruktionen och blandar den med en förtvätt för att skapa ett perfekt skräddarsydd jeansbyxa att bära både på och utanför jobbet.

När vi pratar om ett plaggs ’konstruktion’ syftar vi på hur produkten är tillverkad, med vilka material, metoder och kunskap för att skapa bästa möjliga produkt. Vi ser på framtagningen av våra måttsydda jeans på samma sätt som vi gör när vi skapar en vacker, måttsydd kavaj, alltid med kvalitet och hantverk i fokus.
Vi ser våra måttsydda jeans som motsvarigheten till en full-canvas kostym, främst med tanke på de element av historiska och fantastiska detaljer det innebär att skapa dessa mästerverk.
Några av detaljerna och produktionselementen som definierar hantverket är:

 • Vanligt tvillingsöm
 • Förstärkta bälteshällor
 • Kedjesöm längst ner på fållen
 • Reece knapphål
 • Extra myntficka med AMF-sömmar

För att skapa bästa möjliga måttsydda jeans är råvaran oerhört viktig. Därför köper vi endast denim från världens mest kända denimtillverkare. Dessa inkluderar:

 • Candiani denim (Italien)
 • Bue Selvedge (USA)
 • Kuroki (Japan)

 

Svarta och vita jeans

Så stylar du dina måttsydda jeans

Hur du stylar dina måttsydda jeans är en viktig fråga som vi ofta får höra från våra kunder. Vi brukar också få frågor om:

 • När kan jag bära mina skräddarsydda jeans (i vilka situationer)?
 • Kan jag bära kavaj till mina jeans?
 • Vilka färger matchar mina jeans på bästa sätt?

Måttsydda jeans kan med fördel bäras vid en rad olika tillfällen. Tack vare vår process där vi skapar unika mått och tar hänsyn till varje enskild kunds preferenser kan vi gå igenom och hjälpa våra kunder med dessa frågor innan beställningen görs.

Jeans accepteras mer och mer i en mängd olika situationer, och i allmänhet är vår regel att jeans kan bäras i alla avslappnade situationer eller privata evenemang som inte har en klädkod. Frågan slutar ofta med “vad är du bekväm att ha på dig för det tillfället”. Jeans ska givetvis aldrig bäras vid formella eller semiformella tillfällen och generellt sett anses det fortfarande vara ett vardagligt plagg. I många länder och kontor är det fortfarande inte accepterat som arbetskläder, men skillnaderna, beroende på land, företag och kultur, är enorma.

Jeans kan definitivt bäras tillsammans med en kavaj. Det viktigaste att tänka på när du gör det är att ha rätt mått på dina jeans samt att välja en kavaj som är mer avslappnad, gärna med ett tyg som är borstat eller har mycket struktur. Att bära en väldigt formell kavaj med ett par jeans är inte ett bra alternativ, i själva verket är detta en generell regel för styling, att bära dina plagg med samma typ av struktur i både jacka, byxa och skjorta eller stickat plagg. Detta hjälper till att skapa en harmoni mellan plaggen. När det gäller mått gäller samma regel. En kavaj är inte tänkt att bäras för tight, och om du vill para ihop din kavaj med ett par snygga jeans, se till att måtten på dina jeans inte är för snäva. Se också till att midjan inte är för kort (det vill säga midjans höjd) eftersom den måste ”möta” kavajen på rätt ställe för att skapa en fin balans mellan kavaj och byxa.

När det kommer till färgval för själva jeansen så föredrar vi denim i blått, vitt och svart. Dessa färgalternativ passar väl för nästan alla situationer där du kan tänkas vilja bära jeans. Det gör det också möjligt att matcha dina överdelar i nästan vilken färg som helst.

Blå jeans är lätt att matcha med en rad olika färger, både för vår/sommar och höst/vinter. En generell regel är att ju mörkare tvätten är, desto mer bör du titta på mörkare nyanser och färger för att matcha dina jeans. Detsamma gäller för lättare denimtvätt som i allmänhet ser bättre ut med mer levande, ljusare färger som traditionellt bärs under våren och sommaren.