En introduktion till Smokingen

Smoking är förmodligen ett av de enklaste plaggen att se bra ut i, och känna sig riktigt bekväm i. Om passform, tyg och designval sitter som de ska, så är det dessutom få plagg som skapar en så härlig känsla (och inte sällan bärs smokingen under de mest minnesvärda tillfällena). Det är med andra ord ett ganska viktigt plagg, oavsett hur ofta du får förmånen att plocka fram smokingen ur garderoben. Och lika enkelt som det är att göra “rätt”, lika fel kan det bli när smokingen tolkas utan hänsyn till individuell passform, design och tygval.

Smokingens historia

Det sägs att en av de första smokingjackorna som tillverkades beställdes 1865 av Edward VII, kung av Storbritannien och kejsare av Indien. Syftet ska ha varit en kavaj att kunna koppla av i innan middagen och efter sina kungliga plikter – kanske inte en helt relevant orsak för gemene man, men vi tackar honom oavsett.

Smokingen ska sedan ha rest genom en av kungens goda vänner, James Brown Potter, vidare till USA och New York, där det också gav upphov till klubben med samma namn. Genom den dekadenta ’The New York Tuxedo Club’ och tobaksarvingen Grisworld Lorrilard med vänner utvecklades kavajen under senare delen av 1800-talet till den formella smoking vi ser idag.

Skillnader mellan smoking och kostym

Det låter kanske banalt, men det finns alltjämt en anledning att klargöra skillnaderna. En kostym med en fluga runt halsen är exempelvis inte en smoking, men låt oss vara övertydliga.

En smoking är att betrakta som en strikt formell klädsel, vilket betyder att den enbart används för formella tillfällen som bröllop, större festligheter och speciella firanden/högtider. Däremot är kostymen mycket mer mångsidig i sin användning, som exempel perfekt för fester, men också för vardagliga situationer och mer avslappnade evenemang.

En kostym kommer också i bredare utformning tyg- och designmässigt medan smokingen är ett klassiskt plagg, och föremål för en hel del riktlinjer (vilket enbart delvis kan sägas om kostymen som också utvecklas kontinuerligt). Även om det kanske kan låta tråkigt, så ligger en del av skönheten och charmen med smokingen i att följa eller åtminstone tolka de “regler eller standarder” som har konstruerats noggrant under över 100 års användning genom generationer.

Rent estetiskt finns det såklart också några uppenbara skillnader. Nedan är några grundregler. På Blugiallo förespråkar vi alltid att kunna göra vissa avsteg från traditionella regler, men en förutsättning är att man då känner till de innan.

 • En smoking har i regel en knapps knäppning med djupare skärning (såvida den inte är dubbelknäppt vilket också är vansinnigt elegant).
 • Smokingen bör ha breda, spetsiga slag.
 • Den bör ha en kontemporär, klassiskt influerad och skräddad passform (detta gäller även för kostymen men med små skillnader i exempelvis byxlängd och kavajlängd).
 • Färgvalen på tygerna hålls i regel till svart och midnattsblått med vissa avsteg exempelvis i en vit smoking på varma platser, eller en sammets-smoking som gärna kan få vara lite mer lekfull (om än i mörka toner).

Passform & balans

Passform är alltid centralt för samtliga plagg i din garderob, men kanske ändå extra viktigt när det kommer till smokingen. För oss handlar passform like mycket om bekvämlighet och självförtroende, som att se bra ut eller. I en välsittande kostym, smoking eller vilket annat plagg som helst så föder känslan av komfort och självförtroende att man också ser bättre ut eller utstrålar självförtroende, vilket kanske är det viktigaste av allt. Då man oftast bär smoking vid mycket speciella tillfällen så är det också helt centralt att man känner sig bekväm och självsäker, vilket en perfekt passform är väldigt bidragande till.

Det finns också praktiska aspekter av måttsydda plagg, där en perfekt passform gör att plaggen för en längre livstid och slits mindre. Sammanfattat skapar en god passform:

 • En bättre helhetslook, där plagg och accessoarer harmoniserar perfekt
 • Bättre komfort, ökat självförtroende och tillit till att dina plagg sitter perfekt.
 • Längre livslängd och mindre slitage på plaggen

Smokingens passform & balans

Om vi kikar på passformen för en smoking specifikt, så finn det ett antal punkter som vi på Blugiallo alltid fäster lite extra vikt vid för att skapa en så bra balans och känsla som möjligt för våra kunder.

 • Vidden på kavajen och byxan, vilket måste skapa ett ‘rent’ fall med utrymme för rörelse.
 • Längder i kavaj och byxa, vilka gärna får harmonisera med en klassisk, skräddad stil.
 • En något högre midjehöjd på byxan är at föredra för att skapa en bra balans mellan byxa och kavaj.
 • På samma sätt så är knappställningen eller ‘höjden’ på knäppningen av kavajen viktig att balansera mot byxa och hela smokingen.

Utöver dessa aspekter så gäller såklart alla andra mått som vi alltid går igenom i en måttsydd smoking (närmre 40st totalt på kavaj och byxa), men en en bra målbild är att tänka att en smoking ska hålla under väldigt många år framöver. Du vill skapa en elegant, tidlös look med en modern, välskräddad form. Det betyder inte för tight och inget överflödigt tyg när man adresserar vidderna i plaggen.

Man vill också ta hänsyn till längder på samma sätt som man gör med vidder. En smoking ska vara en riktig trotjänare i din garderob och ett tidlöst plagg som kräver en felfri drapering eller “fall” av byxan samt ett rent brott i fållen. Byxmidjan bör om möjligt vara något högre än vanligt för att möta kavajens och kroppens midjeform på ett bra sätt. Detta har också att göra med knäppningen på kavajen och knapphöjden, som borde vara något lägre för en smokingkavaj jämfört med en vanlig kostymkavaj. Dessa saker i kombination med ordentliga, högkvalitativa tyger och konstruktion kommer att skapa ett unikt plagg som du bör vårda i många år framöver.

Måttsydd smoking i svart, borstad ull

Tyg- och materialval för din smoking

Tygvalet för en smoking kan verka självklart (och väldigt klassiskt), men i själva verket så finns det en hel del utrymme för tolkning och lekfullhet beroende på tillfället och dina personliga approach. När du väljer tyg och material till din smoking så finns det därför ett par frågor som kan vara bra att ställa sig

 • För vilka tillfällen kommer jag att använda smokingen?
 • Under vilka förhållanden (främst geografi och tid på dygnet) kommer jag att bära den?
 • Finns det några särskilda regler eller klädkoder att ta hänsyn till?
 • Hur ser mina personliga approach ut? Vad är jag bekväm med bära och vad vill jag utstråla?

Med hänseende taget till ovan frågor så brukar tygval (och även design) tendera att bli något enklare och vi på Blugiallo får ofta en fingervisning hur vi ska hjälpa våra kunder. Några av de tyger som vi på Blugiallo gärna använder för våra smoking-kunder kommer här:

 • Borstad ullväv med en matt robust framtoning
 • Barathea ull som skapar ett unikt lyster i smokingen
 • Sammet (bomull och silke), speciellt för smoking-kavajer
 • Bambu som ger en unik lyster och komfort.
 • Råsilke som ger en helt oslagbar känsla, lyster och lyxig känsla i en smoking

Att måttsy en smoking ger friheten att faktiskt gå på djupet kring behov och preferenser och öppnar upp för många tygval som annars knappt existerar på marknaden. Det är också en styrka hos oss på Blugiallo att hjälpa dig med dessa val, då vi förstår om de kan framstå som en aning krångligt. Slutresultatet är dock värt mödan då en måttsydd smoking som är helt anpassad efter dina egna preferenser kommer att hänga med dig under många år och trevliga stunder i livet.

Benvit smoking-kavaj i råsilke

Val av färg på din smoking

Smokingen är ett väldigt klassiskt plagg och ett som ibland regleras av en viss klädkod. Av samma anledning är färgen på en smoking ofta begränsad till mörkare toner som svart och midnattsblått. Det är i regel säkra val av färg på en smoking som aldrig kan gå fel eller bli omodernt. Det är också det bästa valet vid tillfällen där du är inbjuden som gäst (exempelvis bröllop). Med det sagt, så finns det definitivt plats för andra färger beroende på tillfälle och klädkod, speciellt om du vill ha ett mer modernt tvist på din look.

En klassisk ullsmoking tenderar dock att se bäst ut i svart eller midnattsblått. Men den matta texturen av linne och den eleganta lystern av sammet gör att dessa smokingtyger fungerar bra även i andra färger. En mörkgrön sammetssmoking kan vara väldigt elegant, men samtidigt lyxig och modern. En krämfärgad smoking i linne är på samma sätt en verkligt majestätisk pjäs att bära till sommarbröllop (företrädesvis ditt eget om du inte vill överglänsa någon). Även bambu är ett material som fungerar för ljusare toner i din smoking-kavaj.

En grundregel när det kommer till färgval är dock att alltid hålla sig till en svart byxa om man funderar på en smoking-kavaj i annan färg. Då behåller man en klassisk approach och vandrar inte för långt ifrån de klassiska regelverket där man riskerar att se mer ‘utklädd’ en välklädd ut.

Så skapar du den perfekta smoking-looken

Nu när vi har gått igenom de viktigaste delarna av själva smokingen vill vi också lyfta fram vad du ska bära den tillsammans med för en fulländad look. Här är våra bästa tips att tänka på, förutom själva smokingen, för att skapa en perfekt smokinglook.

– Att välja den perfekta smokingskjortan
– Flugan
– Tillbehör (manschettknappar och strumpor)
– Välj rätt sko till din smoking

När det kommer till smokingskjortan, även om den liknar en klassisk vit skjorta, finns det några saker att tänka på gällande design och tygval. För det första är en smokingskjorta alltid krispigt vit. Detta kommer att framhäva resten av din smoking på ett fördelaktigt sätt. Vi rekommenderar ett lite tunnare skjorttyg som poplin eller en tunn bomullstwill. Dessa tyger kommer, om de är som våra, framtagna och producerade på rätt sätt, att ha en vacker lyster och mjuk touch som fungerar perfekt i kombination med ditt smokingtyg. Om du bär en linnesmoking kan du överväga att matcha den med en krispig vit linneskjorta.
Andra saker att tänka på med smokingskjortan är,

– Skjortkragen ska vara ‘kent’ eller ‘semi cutaway’ för en modern look
– Du kan välja att ha en enkel knappslå framtill utan synliga knappar eller en med synliga skjortknappar (helst i svart eller pärlemor)
– En “dubbel rund” mudd är det bästa alternativet för ärmslut
– Monogrammet är traditionellt placerat på vänster sida av skjortans framsida, precis ovanför midjan vilket gör att det endast syns när din kavaj tas av. Välj ett monogram på insidan av kragen för ett ännu mer diskret alternativ.

Slutligen, och viktigast, se till att skjortan också är måttsydd och designad för att passa inte bara din kropp, utan även smokingen du planerar att bära den med.

Accessoarer & detaljer

Flugan

Flugan kan verka som en liten sak eller accessoar när det kommer till en hel smoking outfit, men det finns faktiskt ett par saker att tänka på. Och att spika de små detaljerna är viktigt. När du väljer din fluga bör du överväga följande saker,

 • Bär aldrig en färdigknuten fluga, detta kommer att få hela outfiten att se billig ut
 • Om möjligt, matcha materialet på din fluga (satin eller texturen) med slaget på din smokingjacka
 • Håll färgen på din fluga till svart eller midnattsblå beroende på färgen på din smoking. Om du har valt en annan färg på din smokingjacka – välj alltid svart fluga. Välj aldrig en fluga i ljusa färger – det är inte du som är underhållningen.

Silkesstrumpor & detaljer

Det självklara valet av strumpor när man bär smoking är svart siden. En tunn silkesstrumpa ger dig en otroligt bekväm och mjuk känsla. Det är dessutom det mest eleganta och lyxiga valet att bära med en smoking.

När det kommer till andra tillbehör är den allmänna regeln att “less is more”. Även om det kanske inte anses vara en regel, är det vanligtvis inte nödvändigt att bära en klocka, men om du vill bära en klocka med din smoking föreslår vi en liten, elegant. Manschettknappar är en detalj där du kan vara personlig och mer uttrycksfull om du vill (eftersom att det är en liten, diskret detalj). Vill man gå på ett klassiskt spår så väljer man en metall (guld, silver, platina) som också matchar andra personliga smycken, vilket i regel enbart bör vara ringar.

Personlig hjälp.

Opretentiöst och förutsättningslöst. För att vi ska kunna hjälpa dig bättre.