Nyckelplagg höst & vinter, del två – flanell

Då och nu

Flanell har, med sin diskreta elegans och överlägsna komfort, varit en uppskattat tyg i den skräddade världen  i årtionden och åter årtionden. Med ursprung tillbaka till 1600-talet har detta tyg, vanligtvis tillverkat av ull, bomull eller en blandning av fibrer (under senare århundraden), följt med genom olika tidsåldrar och symboliserat både motståndskraft och förfining.

Historiskt sett inom den skräddade världen har flanell varit det självklara valet för att skapa omsorgsfullt skräddarsydda kostymer, byxor och jackor. Det har varit en sartoriell symbol, buren av välklädda herrar och den sociala eliten, och utstrålar en aura av stil och avslappnad självsäkerhet. Tygets fina struktur och diskreta uttryck möjliggjorde en mängd olika stylingmöjligheter, som linjerade sömlöst med tidernas eleganta estetik. Klassiska flanellkostymer i neutrala toner stylades ofta med krispiga skjortor, sidenslipsar och välpolerade läderskor, vilket förkroppsligade tidlös elegans.

Flanell håller fortfarande denna position än idag, men det övergår också naturligt till en mer samtida urban livsstil. Tygets mångsidighet och komfort gör det till det perfekta valet för en modern, urban livsstil, men med färre regler och mer utrymme för personlig uttrycksfullhet och tolkningar av stil.

Flanellens anpassningsförmåga uppmuntrar verkligen oss och våra kunder att uttrycka vår individualitet och skapa utseenden av uttrycksfull lyx.

Flannel suiting staples

En samtida design

När det gäller design föredrar vi enkelhet och en ren estetik för de flesta av våra BLUGIALLO kostymer. Detta gäller också för våra flanellkostymer, särskilt eftersom det är en plagg som enkelt kan brytas upp och användas som separat byxa eller kavaj. Ett välbalanserat och samtida exempel på design för våra flanellkostymer skulle vara vår signaturlook, med en kavaj som har en ‘rullande’ knäppning med 2,5 knappar, trubbiga slag med en enkel och rak jet-ficka. När det gäller byxan föredrar vi en enkel plissering med ett rakt avslut.

Denna look är enligt oss det bästa alternativet för en samtida flanellkostym, som är enkel att använda i både formella, semi-formella och avslappnade situationer. Den kommer att se lika bra ut med en skjorta och slips som med sneakers och en kashmirtröja.

Passformen

Passformen och måtten på din flanellkostym bör, precis som resten av din BLUGIALLO kostymgarderob, kännetecknas av en avslappnad look och känsla. När det gäller de faktiska måtten innebär detta att man håller sig till vissa klassiska standarder inom skrädderi, samtidigt som man lämnar utrymme för personlig karaktär eller uttryck. Vår standard BLUGIALLO skärning, som dina mått kommer att skapas med när du använder vår online måttjänst, kommer alltid att ha en tidlös och klassisk skräddarsydd look, men med utrymme (vilket innebär ett mer rakt snitt) för komfort och en avslappnad stil.

Detta kommer också att möjliggöra att du kan använda din flanellkostym i olika situationer och dela upp den i separata plagg. Att kunna använda din kostym både med en tunn, rundhalsad tröja i kashmir/silke, samt med flera lager så som skjorta och kashmirtröja är viktigt. För detta är aspekten med måttavgivningen avgörande för utseendet och den övergripande användbarheten av din kostym.

Beige pure wool flannel trousers

Tyget

Precis som med de flesta tyger kan en flanellkostym komma i många olika typer och kvaliteter. Men, precis som alla BLUGIALLO kostymer, erbjuder vi enbart utmärkta alternativ.

Quello Classico, ren italiensk ullflanell

Vår klassiska instegsflanell är en perfekt balans mellan tygets vikt och komfort. Vi kallar den italiensk flanell eftersom den kommer från Italien (ingen överraskning där), men också på grund av att tyget är lättare än andra flaneller, som till exempel brittisk flanell. Den erbjuder även ett mer avslappnat fall, vilket gör den perfekt även för en okonstruerad kavaj som en del av din flanellkostym.

Ull och kashmir från Loro Piana

Ett steg upp i utseende och känsla från en klassisk flanellkostym har vi valt att arbeta med en blandning av kashmir. Det gör att kostymen får en ännu mer förfinad look och en otroligt mjuk känsla. Det skapar en fantastisk känsla av lyx med en förhöjd komfort.

Uttrycksfull lyx

Vi erbjuder även några av världens mest känsliga och lyxiga flanellkostymtyger. Till exempel ‘Capolavoro’ superfine merino från Nya Zeeland, eller de lockande mjuka ull- och silkeblandningstygerna. Att känna på dessa ultraeleganta tyg är en upplevelse i sig.

Vi rekommenderar varje av våra kunder att hitta sin egen uttrycksform inom flanellkategorin och för att hjälpa dig med det är vårt team av stilkonsulter alltid redo.