Guide till bröllop

 

Bröllop är det perfekta tillfället att testa Blugiallo. Vi har därför satt ihop vad vi tycker är viktigast inför klädvalet – Blugiallos guide till bröllop helt enkelt. För oss är det alltid viktigt att producera plagg utifrån våra kunders unika behov och preferenser, oavsett användningsområde eller tillfälle. Men kanske är detta än viktigare vid valet av bröllopsklädsel. Det finns trots allt få tillfällen där du antingen själv står i centrum, alternativt där du inte vill dra till dig onödig uppmärksamhet på grund av ditt klädval. Ett bröllop handlar såklart om så mycket mer än kläderna – men de kommer alltid att spela en viktig roll i din personliga framtoning och vilken känsla du vill skapa och förmedla. Det är precis det som vi på Blugiallo älskar att hjälpa våra kunder med.

I den här artikeln kommer vi att redogöra för några av de vanligaste funderingar och beslut gällande klädsel som många av våra kunder möter inför ett bröllop. Vi hoppas kunna guida och inspirera dig oavsett om du står inför ditt eget bröllop eller deltar som gäst. Vi reder dessutom ut de vanligaste ’misstagen’ och förklarar varför det enkla, klassiskt eleganta oftast är det bästa alternativet.

 

Klädkod

 

Valet av klädkod på ett bröllop är naturligtvis ytterst upp till de som gifter sig, men i många fall brukar detta också återspeglas av personlighet, umgängeskrets och familjetraditioner. Generellt brukar man prata om tre stycken huvudsakliga klädkoder; Högtidsdräkt, Smoking och Kavaj (formalitesgraden enligt samma följd).

På Blugiallo arbetar vi framför allt med att hjälpa våra kunder med klädseln kopplat till de två senare, varför vi också fokuserar på dessa nedan. För eventuella djupdykningar i innebörden av respektive klädkod kan vi varmt rekommendera boken Stiljournalen av vår vän Fredrik af Klercker.

 

Kostym eller smoking?

 

När det kommer till valet av klädsel vid ett bröllop så återspeglas det direkt av den klädkod som bröllopet har. För de flesta klassiska bröllop så brukar klädkod (och därmed också klädvalet) bestå av antingen kostym (kavaj) eller smoking. Högtidsdräkt exempelvis jakett förekommer också, men har man inte en tradition av att bära plaggen är det ett väldigt sällsynt val av klädkod.

Kostym eller smoking kan låta tråkigt eller konservativt vid en första anblick, men gräver man lite djupare så finns det många aspekter att ta hänsyn till. Valet av tyg, design, accessoarer och detaljer skapar tillsammans en helhet med gott om utrymme för personlig framtoning. Och det viktigaste av allt är naturligtvis passformen – en måttsydd kostym kommer att framhäva de positiva aspekterna av din kropp och skapa ett bättre helhetsintryck, oavsett alla andra val.

Bröllopskostymen eller smokingens primära uppgift är naturligtvis att framställa dig som bär den (och inte minst din partner) på bästa sätt. Förutom klädkoden, som sätter ramen för din bröllopsklädsel, så finns det ett par andra aspekter att ta hänsyn till. Vilken årstid gifter ni er? Vilket typ av tyg trivs du i (tunna, lättare kvalitéer eller tyngre?). Hur pass formellt är bröllopet? Svaret på dessa frågor låtar oss komma närmre exempelvis val av tyg och design på din bröllopskostym eller smoking. Det kan ibland framstå som svåra val att göra på egen hand, men det är en passion och kunskap som vi på Blugiallo besitter och alltid hjälper våra kunder med.

 

Bröllopskostymen

En bröllopskostym kan komma i en mängd olika skepnader beroende på formalitet, tema och andra yttre faktorer. Vi rekommenderar dock alltid att man låter den personliga aspekten vara en del. Klädkoder existerar naturligtvis av en anledning och man gör därför rätt i att följa de i stor utsträckning. Det betyder dock inte att det inte kan finnas utrymme för personliga stildrag eller detaljer. En diskret och trevlig detalj är exempelvis ett monogram i fodret på insidan av kavajen.

 

Tygval & Design

 

Tygval och design är (förutom passformen) det absolut viktigaste när det kommer till en väl avvägd bröllopssvid. Vi brukar ofta tala om nedan faktorer som påverkar valen avseende din bröllopskostym;

  • Klädkod (färgskala och typ av plagg)
  • Formalitetsgrad (tyg- och designval)
  • Egenskaper & användning (tyg- och designval)

Klädkoden avgör i grund och botten om du ska välja ett mörkblått eller grått kostymtyg, eller om du har utrymme för en annan, ljusare tonskala beroende på årstid. Formalitetsgraden anger i sin tur både vilken typ av struktur i tyget som man bör välja, men även vilka detaljer i form av design. Ett bra exempel är huruvida man vill ha en kostym med väldigt mycket lyster (hög formalitet), eller om man istället vill arbeta med mycket struktur i tyget, vilket i regel ger ett ledigare intryck.

Designvalen på en kostym hänger också naturligt ihop med det tyg du valt. Om du valt ett mer formellt tyg med mycket lyster, rekommenderar vi alltid att man också väljer en formell approach i designen. Ett exempel kan vara att designa kavajen med klassisk knäppning (eller varför inte dubbelknäppt), fickor med lock och en byxa med klassiska frontveck samt 4cm slag nedtill.

Designen är också sammanflätad med vilka egenskaper och användningsområden som du vill att din kostym ska ha. Trivs du i svalare tyger? Kommer du att använda din kostym vid andra tillfällen och i så fall vilka? Planerar du, eller ska du delta på ett sommarbröllop med klädkod därefter, så är ett tyg i ull, silke och linne i jordnära beige ton ett fantastiskt fint val. Du får dessutom en kavaj och byxa som kan bäras för sig vid en mängd andra tillfällen under vår- och sommar.

 

Tredelad kostym

En kostym som ofta faller i glömska förutom vid just bröllop, är den tredelade. Att lägga till en väst är ett enkelt sätt att öka formalitet och elegans till kostymen. Vill man bära en bröllopskostym i andra sammanhang efter bröllopet, kan det också vara trevligt att ha en detalj som enbart dedikeras bröllopet eller mer formella tillställningar specifikt.
En väst ska naturligtvis följa de designval som sätts på kostymen, men den utmärkande delen är knäppningen som varierar mellan enkel- och dubbelknäppt samt med eller utan slag.

 

Skjortan

Ska man hårdra det så finns det två färger som gör sig bra till en bröllopskostym – vit och ljusblå. Den vita skjortan är tveklöst det naturliga valet om du själv ska gifta dig. Den enkla förklaringen ligger i hur väl den vita ytan framhäver andra toner och detaljer i en total outfit. Det gäller också andra outfits och tillfällen generellt, om man vill förenkla.

Den viktigaste detaljen i skjortvalet (förutom färgen) ligger i att hitta ett tyg som passar till kostymen samt att designen följer stiluttrycket. När det kommer till tygvalet så hjälper vi i regel alltid våra kunder att hitta samma typ av vävstruktur i skjorttyget, som man valt för kostymen. På så sätt blir det naturligt en väldigt fin kombination. Sist men inte minst så har såklart design på krage och manschett en viktig betydelse för vilken typ av formalitet och framtoning man vill att skjortan ska ha. Även här är rekommendationen att linjera det med valen för kostymen. För en skjorta som ska matchas till en bröllopskostym rekommenderar vi i regel kragarna cutaway, semi cutaway och kent.

Accessoarer

Vårt generella tips för accessoarer till en bröllopskostym är att hålla det så avskalat som möjligt och att (precis som med valet av skjorta), följa strukturen i tyget på kostymen. En vikt bröstnäsduk i samma tyg som skjortan är både det enklaste och mest eleganta valet enligt oss på Blugiallo. När det kommer till slipsen så är vår rekommendation att alltid välja den kvalitet som liknar kostymens tygstruktur bäst. Det kan exempelvis vara en grenadine-slips om du valt ett tyg med lite mer struktur, alternativt en silkesslips som du valt det formella spåret med mycket lyster.

 

Smoking

Har du valt Smoking som klädkod till ditt eget bröllop, eller är du kanske bjuden på ett bröllop med samma tema? Grattis, det finns få tillställningar som är så eleganta som ett smoking-bröllop.
I mångas ögon kanske smokingen är lika med att samtliga herrar på festen bär samma plagg, i samma färg och därmed också ser likadana ut. Inget kan vara mer fel. Få plagg må uttrycka klassisk elegans som smokingen gör – men bara om du bär en välsittande sådan, med rätt konstruktion, hantverk och detaljer.

Andreas Weinås smoking

 

Val av tyg

 

Om bröllopkostymen lämnar utrymme för ganska breda alternativ så är smokingen betydligt mer restriktiv när det kommer till valmöjligheter i design och tyg.

Färgen på en smoking ska i regel vara svart eller midnattsblå. Är du gäst på ett bröllop så finns det under inga omständigheter något tvivel kring dessa färger och du gör dig själv en otjänst genom att fundera på annat. Ska du själv gifta dig, eller om smokingen ska användas vid en annan tillställning finns det dock undantag. En smoking-kavaj i off white kan vara otroligt elegant, men det är definitivt mer förknippat med kvalitéer i linne, eller linneblandningar samt tillställningar på varmare breddgrader. På samma sätt brukar man prata om två huvudsakliga tygkvalitéer, nämligen Barathea (ull, mohair), Tropical wool (100% ull). Båda karaktäriseras av en speciell vävteknik som gör att tyget får en särskild struktur och lyster som är signifikativt för en smoking. Även för tyget på smokingen finns det dock undantag. Förutom en somrig linnekvalité i off white, så är sammets-kvalitéer i mörka toner ett väldigt elegant val, i synnerhet för smoking-tillställningar under vinterhalvåret.

Blugiallo smoking guide

 

Detaljer

Det finns ett antal karaktäristiska detaljer för en smoking som man gärna inte ska tumma på, i synnerhet om man syr upp en smoking för första gången. Det första och kanske mest uppenbara är silkesmaterialet på kavajens slag och knappar, samt på byxans revär. Det finns två typer av kvalitéer; slät silke och ribbat silke, där den senare ger lite mer struktur och matthet. Vill man ge ett så enhetligt intryck som möjligt kan man även välja en handknuten fluga av samma siden-kvalitet.

Design – enkel eller dubbelknäppt, med eller utan väst?

De två klassiska valen för designen på en smoking är enkelknäppt eller dubbelknäppt med spetsiga slag där den dubbelknäppta kavajen för anses snäppet mer formell i sin framtoning. Utöver de två valen finns även sjalslag, som ger ett lite mjukare (och i mångas ögon kanske även ledigare) uttryck.

På en klassisk smoking väljer man i regel ’jet’ fickor på kavajen och när det kommer till val av axel brukar vi rekommendera en något uppbyggd axel, s.k. ’mjuk axel’ som ger ett lite mer formellt uttryck än exempelvis en okonstruerad axel (som annars är ett designval som är en Blugiallo-favorit för många typer av kavajer). En väst under smoking-kavajen är inget måste, men den adderar självklart en tydligare elegans. Tyg och detaljer ska självklart gå hand i hand med smokingkavajen.

En klassisk smokingbyxa har i regel en slät front på byxan med ett midjeband med sido-spännen eller helt slät, utan spännen i sidan. Avslutet på byxan är traditionellt sett rakt och här är rekommendationen många gånger att hålla det klassiskt, om man inte är inne på sin andra eller tredje smoking. En välsittande smoking är trots allt ett plagg som ska kunna hänga med dig över en lång period framöver och den ska kunna bäras över tid. Därför är ofta det klassiskt eleganta, också det uppenbart bästa valet.

Blugiallo smoking detaljer

 

Smokingskjortan

Smokingskjortan skiljer sig något mot andra dressade skjortor, både i dess karaktär (typ av tyg och vävstruktur), samt vilken design som sätts på skjortan. Det är dock vanligt att man i en modern tolkning kompletterar smokingen med att bära en vit, klassisk twill- eller poplinskjorta med cutaway-krage och dubbel manschett. Givetvis med riktiga pärlemorknappar (en standard man aldrig ska behöva fundera på vid köp av en kvalitetsskjorta). Det ger i stort sett samma stilistiska uttryck – möjligen är det en lite mer ’modern’ eller avslappnad tolkning.

Smokingskjortan är i regel av ett lite tunnare tyg (gärna poplin eller mycket fin twill). Ofta rekommenderar vi att man väljer den absolut finaste fiber-kvalitén på skjortan, som exempelvis egyptisk ’Giza’ bomull. Detta ger en mjuk känsla i tyget och en fantastisk lyster som linjerar väldigt väl med strukturen i tyget på smokingen. Även här kan såklart personliga preferenser gällande tygets tunnhet spela in. Men de flesta kunder vi hjälper trivs bäst i tunna kvalitéer, då smoking plus väst ger ett par lager ovanpå.

När det kommer till designen på skjortan, så är det primärt krage och knappslå som påverkar det stilistiska uttrycket. Vi rekommenderar att man väljer någon av följande krag-alternativ för en smokingskjorta:

  • Cutaway
  • Semi Cutaway
  • Kent

Fördelen med samtliga tre kragar är att du får en tillräckligt tilltagen krage, som enkelt ’når’ in under slaget på din smoking. Graden av skurning på kragen är avtagande, där cutaway är mest skuren (och på så vis också minst klassisk eller formell). Det innebär dock inte att den inte lämpar sig, utan snarare att graden av skurning är en smaksak beroende på ditt personliga tycke. Många kanske också känner igen den avkortade eller uppvikta frackkragen, som inte är ovanligt att se i kombination med smoking. I vårt tycke lämpar sig den dock bäst (som namnet antyder) just till frack eller jackett och inte till smoking.

Knappslån på en smokingskjorta kommer med två olika inriktningar (förutom om du väljer att bära en klassisk vit twillskjorta).

  • Enkel knappslå (med smokingknappar)
  • Slät knappslå (med dolda knappar)

Den enkla knappslån med smokingknappar (s.k ’smoking studs’) framtill får anses som det mest klassiska av de två, medan den släta knappslån slår an en ton av avslappnad elegans. Utöver knappslå, så kan man även välja att sy skjortan med bröstpartiet i piquet-tyg, vilket skapar en tydlig struktur framtill på skjortan.

Smokingflugan

 

Flugan är en liten, men viktig detalj till din kompletta smokingoutfit. Flugan bör i de allra flesta fall vara svart (undantaget är att välja en midnattsblå i de fall där den linjerar med resterande val på smokingen). Vi rekommenderar alltid en kvalité i slät eller ribbat siden, precis som detaljerna på dina slag, fickor och revär på byxan. Viktigast av allt – den ska knytas för hand precis som slipsen.

blugiallo smokingflugan