Kavajen – en personlig stilreflektion

15 januari, 2019

Jag minns själv mitt första, stolta kavajögonblick i ungdomens år. En superglansig svart (!) kostymkavaj i svårt ‘boxig’ passform med smala slag, ackompanjerat av slitna jeans och vit t-shirt. Kanske är vi fler som varit där? Det är oavsett vilket en klen tröst för den som precis som jag, vuxit upp då digitalkameran var årets julklapp.

Mycket har hänt sedan dess – mina kavajer har blivit mjukare, välskräddade och inte minst välsittande. Mycket tack vare intresse och förståelse för plagget. Därför tänkte jag dela med mig av några av mina egna tankar och reflektioner som gjort det betydligt enklare att slopa smala slag och blanka tyger till fördel för mer ‘sobra’ alternativ. Som alltid när man pratar om stil och kläder är det lätt att låta dömande och pretentiös – så försök se texten för vad den är, en personlig och subjektiv betraktelse från oss på Blugiallo. Om inte annat hoppas jag att den kan skänka inspiration inför framtiden!

Alexander, Medgrundare Blugiallo
Alexander, Medgrundare Blugiallo

Blazer, kostymkavaj, sportkavaj, udda-kavaj, klubbkavaj – kärt barn har många namn. Helt rättfärdigat, då plagget har en mängd olika skepnader och används i alltför många tillfällen för att enbart kokas ihop till just kavaj. Som med alla andra plagg i garderoben är det viktigt att fundera över vad just detta plagg har för plats; Vad används det till, i vilka sammanhang och till vad? Vad vill jag signalera med min klädsel? Jag märker ofta att kavajen är extra viktig eftersom att den sätter extremt stor prägel på resten av min klädsel och framtoning. 

Personligen gör jag skillnad på tre olika typer av kavajer som jag själv använder; kostym-kavajen (i formell eller semi-formell tappning med möjlighet att använda även som enbart kavaj), udda-kavajen och den lediga kavajen (vad vi hos Blugiallo benämner ‘Soft Tailoring’). Låter det krångligt? Det var det också när jag försökte formulera det för mig själv, men läs gärna vidare längre ner så förstår du förhoppningsvis vad jag menar..

Tyget
Tyget på din kavaj är naturligtvis det som sätter störst prägel på stil, framtoning och känsla i det färdiga plagget. Som tidigare nämnt så kan kavajen ha en mängd olika utseenden och användningsområden. Det viktiga ligger förstås i att förstå vad du själv trivs i och hur du bäst matchar den stil och känsla du är ute efter. 

För mig fungerar tre egenskaper i tyget perfekt för att placera in det i en specifik stil, nämligen färg, material och struktur. Ju bättre jag blir på att förstå och harmonisera dessa egenskaper, ju bättre trivs jag i plaggen och desto större användning upplever jag att jag har av mina kavajer. En bra grundregel för matchning är också att egenskaperna gärna får gå igen i de andra plagg du använder (tänk linne/linneblandningar i ljusa toner på sommaren eller flanell/borstade tyger med stickade plagg vintertid). Här kommer tre av mina personliga favoriter när det kommer till kavajtyger.

‘High twist wool’

Enligt mig ett av det absolut bästa tygerna för en allround-kavaj. En midnattsblå ton är enkel att matcha året runt, tyget har en något grövre struktur som gör att det kan bäras till allt ifrån ullbyxor i flanell, bomullsbyxor eller ett par denims. Lägg därtill att väven är extremt hårt knuten, vilket gör den extremt stryktålig samt lättare och ledigare (läs även luftigare) att bära än en klassisk ull-kavaj.

‘Hight twist wool’ från Loro Piana

Flanell

Till skillnad från föregående tyg så är flanellen ett utpräglat höst- och vintertyg. Den lätt borstade ytan ger en oslagbart mjuk och skön känsla som få tyg kan mäta sig med. Den matta strukturen och borstade ytan gör att tyget enligt mig placerar sig mitt emellan formellt och avslappnat, vilket också gör att jag gärna använder en flanell-kavaj både som del av en kostym eller som udda-kavaj. Här i en brun/beige ton men allra bäst (och mest allround) är den kanske i mellangrå.

Beige/brun flanell

Hopsack

Tyget på bilden har en ull, silke och linneblandning (i mitt tycke den absolut bästa kompositionen för en vår/sommarkavaj eller kostym för den delen). Hopsack karaktäriseras av en öppen väv med mycket struktur. Tyget lämpar sig perfekt för en ledig, okonstruerad kavaj (mer om konstruktion längre ner). Lägg på en ofodrad insida med utanpåliggande fickor och du har en kavaj som snarare känns som en dressad cardigan eller lätt jacka. 

Grönt hopsack-tyg i ull och silkeskvalité

Konstruktion & design
‘Konstruktion’ handlar helt enkelt om hur kavajen tillverkas och vad man använder för material för att bygga upp och ge kavajen dess egenskaper så som fall och stabilitet. Primärt pratar vi på Blugiallo tre konstruktioner; sydd halv- eller full-kanvas, samt okonstruerad. Vi har även en fjärde konstruktion som vi kort och gott kallar ‘handsydd‘ och som namnet antyder så är det primärt för riktiga kavaj-connoisseurer. Konstruktionen ger kavajen mer eller mindre formalitet och i kombination med tyget och designen så sätter den en viss prägel eller stil på din kavaj. När det kommer till designen på kavajen förenklar det oftast processen att ha en tydlig bild av i vilka sammanhang och till vilka plagg du avser att bära kavajen till. Trivs du bäst i lediga tyger och plagg designar du kavajen därefter. De designval som har störst stilistisk inverkan på din kavaj är enligt mig slag, knäppning, axel och fickor. Man kan förstås ha olika preferenser beroende på kavaj men för mig underlättar det att ha något att utgå ifrån. Personligen innebär det; Enkelknäppt kavaj, okonstruerad axel, breda slag och utanpåliggande fickor. Det är den design som jag själv trivs bäst i och har därför också störst representation i garderoben. Här kommer de då – kavajtyperna som finns representerade i garderoben därhemma. 

Den lediga kavajen

Egenskaper: Okonstruerad, ledig design, mjuka tyger.

Ledordet i en ledig kavaj är ‘okonstruerat’, vilket förvirrande nog är namnet både på en konstruktion och en typ av axel. I detta fall kombinerar jag gärna de två. En okonstruerad kavaj innebär att kavajens uppbyggnad är strippad på mellanlager, s.k. ‘kanvas’ förutom ett tunt lager i axelpartiet. Kanvas är ett mellanlager bestående av bomull, hästtagel och linne som sys mellan foder och tyg har som uppgift att släta ut och forma kavajen efter bäraren. När kavajen saknar kanvas i bröstparti och istället är okonstruerad, innebär detta att du får en lättare och ledigare kavaj där tyget får sväva friare och vecka sig. På liknande sätt är en okonstruerad axel minimalt uppbyggd och följer axelns naturliga linje. Personligen tycker jag att detta är otroligt fint i en välskräddad ledig kavaj. Framför allt passar det också väldigt bra till andra lediga plagg så som denim, bomullsbyxor, mjuka skjortor eller stickade plagg. Utanpåliggande fickor att föredra när det kommer till designen på den lediga kavajen. 

Den semi-formella kostymkavajen

Egenskaper: Hybrid design (kostym eller kavaj), struktur i tyget, säsongsanpassad.

Den semi-formella kavajen är för mig en hybrid mellan kostym-kavaj och en udda-kavaj, med andra ord en kavaj som kan användas både i en hel kostym eller som kavaj till en mer avslappnad outfit. Den semi-formella kavajen kräver en viss formalitet (särskilt om den ska kunna användas även som kostym), vilket innebär att en halv- eller full-kanvas konstruktion, som ger kavajen ett snyggt, pressat fall och en formbarhet över tid. En semi-formell kostym får gärna också blanda de egenskaper som tilltalar dig i form av färg, material och struktur. Ett bra tips är att tänka säsong (höst/vinter kontra vår/sommar) där exempelvis en bomullskostym är perfekt för sommarhalvåret medan en kostym i flanell eller ‘dream tweed’ är mina favoriter för höst och vinter. 

Udda-kavajen

Egenskaper: Exklusiva väver (gärna blandningar), struktur, mönster.

Udda-kavajens plats och syfte (åtminstone i min garderob) är att användas i sammanhang och till outfits där den verkligen får stå ut och ta plats. Den ska kunna bäras både till vardags och till mer speciella tillfällen. Färg, material och struktur får gärna variera (ibland även konstruktion). Ofta väljer jag en udda-kavaj i ett lite exklusivare tyg eller med ett specifikt mönster som gör att plagget känns speciellt. Ett fint mönster i kavajen skapar en otroligt fin och exklusiv känsla men ett tips är att hålla byxa och skjorta till kavajen enfärgat – att matcha flera olika mönster kräver en del av den som ger sig på det. Betydligt mer stilistisk fingertoppskänsla är vad jag själv besitter vilket gör att jag håller mig till enfärgat.

Den formella kostymkavajen

Egenskaper: Lyster, formalitet (klassisk design), full kanvas konstruktion.

Vitsen med att nämna den formella kostym-kavajen är framför allt att den skiljer sig markant mot de andra kavajer jag bär. En formell kostym-kavaj har enbart ett syfte – att användas som full kostym. Materialet är generellt 100% klassisk ullkvalitet vilket skapar lyster. Den är också den kavaj där det är viktigast med en full-kanvas konstruktion som ger kavajen ett helt oslagbart fall och fantastiskt fin formell tappning. I en renodlad kostym är lyster, elegans och formalitet de egenskaper jag vill ha, men det gör också kavajen direkt olämplig att bära till andra typer av informella plagg och material (läs slitna jeans och t-shirt). Tipset är att låta kostym-kavajen vara just det den är.

Avslutningsvis så vill jag säga att när allt kommer omkring så är stil något subjektivt och i allra högsta grad personligt. Så se till att hitta och utveckla din unika stil – och behöver du hjälp så vet du vart vi på Blugiallo finns.


Bli först med att kommentera detta inlägg!

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt, tips och erbjudanden från oss.