Guide till ytterrocken

06 september, 2019

Med hösten för dörren så delar vi med oss av våra bästa tips vid valet av den tidlösa klassikern, vår guide till ytterrocken.

 

Tygvalet

Få plagg kan tituleras lika klassiskt som ytterrocken. Med rätt mått, tidlös design och en bra kvalité i tyget, står sig plagget extremt väl över tid. Det senare är kanske det absolut viktigaste. Vid valet av tyg vill vi lyfta tre saker; kvalité, gramvikt och färgval.

 

Med kvalité menar vi vilket material och tyngd (gramvikt) du väljer. I vilka förhållanden och sammanhang ska rocken användas? Våra tyger varierar från regn och vindtåliga ‘Storm System’ från väveriet Loro Piana, till tätvävd, stryktålig ull från Nesto Onelio och hela vägen upp till 100% kashmir (som ger en oslagbar lyster och elegans, men också en större känslighet för yttre påverkan).

 

Gramvikten avgör vid vilka tillfällen du tänkt bära rocken. Normalt varierar vikten på en ullrock (gr/m) mellan 460-620g. De flesta av våra tyger klarar betydande kyla tack vare kvalitén på ullen och hur väl en ytterrock står sig i vinterväder beror förutom tyngd, också på längden du valt samt om du designar den som enkel- eller dubbelknäppt.

 

Design och mått

 

Designen på ytterrocken ska precis som val av tyg, spegla hur och vid vilka tillfällen som plagget ska bäras. Har du valt en klassik mörkblå ullkvalité är ofta en lika klassisk design med ‘flap pockets’ och traditionell axel ett bra val.
Vill du ge rocken en mer sportig look? Då är ofta okonstruerad axel tillsammans med utanpåliggande fickor ett bra val. Vår rekommendation är att alltid skapa en röd tråd mellan tygval, design och mått – det gäller för alla dina måttsydda Blugiallo-plagg och ger generellt sett väldigt bra användning och hållbarhet över tid.

 

Dubbelknäppt eller enkelknäppt rock är en vanlig fråga vi får. Valet beror på vilken stil och framtoning du vill ge – men frågar du oss på Blugiallo är dock den dubbelknäppta rocken en klar favorit på kontoret.

 

Avseende måtten på ytterrocken så rekommenderar vi ofta en något mer generös siluett och passform. Som alltid ska axlar, bröstparti och andra längder, vidder och positioner sitta perfekt efter dina unika kroppsmått. Men, med en aning mer generösa vidder möjliggörs att välja huruvida man vill bära fler lager under rocken. Tack vare att kvalitén på tyget ofta också är lite tyngre, så påverkar detta inte plaggets klassiska siluett. Utöver vidder så ger en längd på rocken som når ner till knä (eller längre) en mer klassisk look, medan en kortare längd (bredare delen av låret) ger en mer casual/sportig stil.

 

Vi hoppas att vi gjort valet nästa ytterrock något enklare – men om du behöver ytterligare råd och tips så vet du vart vi finns!

Bli först med att kommentera detta inlägg!

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt, tips och erbjudanden från oss.