Guide – The Dress Chino

10 december, 2019

Chinos är en byxa som många känner till och kanske äger de flesta män ett par. Men vad kännetecknar egentligen ett par bra chinos, varför har den en självklar plats i garderoben och hur matchar vi den på bäst sätt? På Blugiallo erbjuder vi ‘dress chinos’ – en byxa som är resultatet av vårt arbete med design, kvalitet och passform i harmoni. Våra chinos passar en rad olika tillfällen både i vardag och på helg. Egenskaperna gör byxan ledigare än en ullbyxa och samtidigt mer dressad än jeansen, mitt emellan dessa två klassiker har chinosen en självklar plats i basgarderoben.

Kuriosa

För att förstå användningen så måste vi först se tillbaka på historien. Chinosen har en historia som sträcker sig tillbaka ungefär hundra år i tiden och kvaliteten hänvisas ofta till som ett stiligare alternativ till den etablerade jeansbyxan.

Historien tar dock sin början hos den brittiska armén som började använda bomulls-materialet för dess slitstyrka och följsamhet vilket gjorde byxan idealisk för arméns arbete ute i fält. Färgen som starkast förknippas chinos är tveklöst ’khaki’, som har sitt ursprung i den brittiska uniformen. Allt eftersom byxan brett ut sig i armén så kom den att skapa influenser för användning även i andra sammanhang. Under utvecklingen av ‘Preppy’ stilen på 50- och 60-talet kom bomullsbyxan att få en betydande roll. En stil som många universitet i USA och Storbritannien banade väg för, där byxan kännetecknades av lite vidare siluett och byxavslut.

Passform

Passformen på ett par Blugiallo-chinos anpassas precis som alla andra plagg efter dina unika kroppsmått. Vid måttagning kan vi bland annat justera midjemått, midjehöjd, lår-knä-fotvidd samt längden på byxorna. När det kommer till passformen på ett dressade chinos så föredrar vi själva att arbeta med en välskräddad byxa med tydligt fall, en något högre midja och en vidd på byxan som inte går ur tiden. Det skapar en byxa som är lika snygg att bära ledigt, tillsammans med en skjorta eller stickad tröja, som till en mer dressad stil med kavaj upptill.

 

Tyg

Våra chinos produceras i Italien med utvalda tyger som lämpar sig speciellt väl för en chinosbyxa. Vi arbetar bland annat med väveriet Olimpias, som är en av världens främsta inom produktion av högkvalitativa bomullstyger.

Vi jobbar i regel med fyra olika kvaliteter; bomullstwill, ’broken twill’, corduroy och mollskinn. Bomullstwill kommer i en tvättad kvalitet på 310 gram. Denna kvaliteten är den vi kanske mest förknippar med den klassiska chino-byxan. ’Broken twill’ har ett svagt zig/zag-mönster och kommer på en kraftigare 450 grams kvalitet. Corduroy är en smalspårig manchester i bomull med en gramvikt på 410g. Mollskinn är en tyngre bomullskvalitet som under tillverkningsprocessen blivit borstad och fått en mjuk ’mockaliknande’ yta. Samtliga av våra tyger kommer i flertalet färger. Varje tyg har sina fördelar och våra experter hjälper gärna dig att hitta rätt online eller via våra showroom.

khaki chino

Khaki bomullstwill

beige broken twill

Beige ‘broken twill’

off white chino

Off white bomullstwill

 

 

Design

En bra utgångspunkt för ett par chinos är ofta att de ska passa till en smart casual– look. Våra chinos har som standard bälteshällor, enkel plissering och ett slag på byxans avslut vilket ger en lite mer skräddad look. Med de designvalen blir byxorna snyggare att bära till kavaj och skjorta samtidigt som de ger en lyxigare känsla till en enkel matchning med exempelvis ett stickat plagg upptill.

 

 

Är du intresserad av ett par dressade chinos från Blugiallo?

 

Boka din tid här

 

 

 

 

 

Kommentarer

  1. Back to Office - Blugiallo

    15 september, 2020

    […] En annan klassiker i den lediga garderoben är chinosbyxan. Den är bred i sina användningsområden, enkel att kombinera och har en självklar plats i vår garderob. Dessutom har chinosbyxan en intressant historia som du kan läsa om här. […]

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt, tips och erbjudanden från oss.