Guide – Smart Casual

17 oktober, 2019

Även om klädkoder och dess användning i sig inte är på uppgång (ursäkta oss våra vänner Fredrik Af Klercker & Stiljournalen), så är smart casual tveklöst en stil värd att ha koll på – och att planera sin garderob efter.

 

Som med de flesta klädkoder eller stilar så finns det en mängd olika benämningar och stilistiska konstellationer för smart casual. För oss är det primärt ingen klädkod, vi beskriver det hellre som den outfit du väljer när du vill känna dig välklädd men där tillfället egentligen inte kräver någon strikt efterlevnad. Avsaknad av klädkoder till trots så vill man klä sig snyggt, och då är smart casual perfekt att relatera till. För många av våra kunder är smart casual en mångsidig stil som används på jobbet, i vardagen eller på middag med vänner.

 

 

Med andra ord är den en stil som öppnar upp för en rad olika kombinationer, men grundreceptet är att bära kavaj tillsammans med en ledigare skjorta och dressad byxa. Till detta, gärna en stickad tröja under höst och vinter – välklätt och lika enkelt som en ‘Cacio e pepe’.

 

 

Slips fungerar fint till en smart casual outfit (det höjer formaliteten en aning), men välj gärna ett ledigare material, som exempelvis grenadine. Det kan också vara bra att poängtera skovalet. Vill man förstärka formaliteten är oxfords eller derbys det bästa alternativet, medan en loafer ger ett ledigare intryck.

 

Outfits

En klassisk kombination är ett par benvita dressade byxor tillsammans med en blå blazer och vit eller ljusblå skjorta. Lika snygg med eller utan slips. Ett tips är att välja en kavaj med mycket struktur eller ett svagt mönster – det ger ett mer avslappnat intryck till hela outfiten.Du hittar fler av våra smart casual outfits här.

Kavajer

Hopsack är en tacksam väv då den ger struktur och liv till tyget vilket gör att en enkel, enfärgad kavaj blir perfekt att matcha till en mängd olika typer av byxtyger så som flanell, bomull eller borstad ull. På samma sätt ger ett grövre tyg i ull och silke (nedan i mörkbrunt) även det en ledigare känsla som lämpar sig perfekt för en smart casual outfit.

Skjortor

Likt de andra tygerna i en smart casual outfit så får gärna skjorttyget ha en tydlig struktur. Våra oxford-stretch kvalitéer har en mattare struktur som gör den ledigare än exempelvis vår royal oxford skjortor. En smart casual skjorta är också ett perfekt tillfälle att välja button-down eller hidden button-down krage. Varför? Så att du kan bära den med eller utan slips såklart. Tänk bara på att ‘sprezzatura‘ kragen ska stanna innanför kavajslaget (att inte känna till uttrycket ger dig i detta läge enbart fördelar).

Byxor

Hotet om tippade rödvinsglas till trots så är den benvita byxan perfekt i en smart casual outfit. Den får övriga plagg och färgskalor att verkligen lysa upp vilket gör den enkel att matcha. Vill man gå på en mer nedtonad färgskala är en mörk eller mellangrå flanell ett bra alternativ. För fler alternativ på byxor så kikar du här.

Accessoarer

Grenadine är kanske det mest allsidiga tyget för en slips. Kombinationen av struktur och lyster gör att den kan bäras både i formella och mer avslappnade sammanhang. Knuten? Alltid en enkel four-in-hand. Var inte rädd och dra åt.

Bli först med att kommentera detta inlägg!

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt, tips och erbjudanden från oss.