Guide – En introduktion till denim

12 november, 2019

Få tyger och plagg kan skryta med samma arv och historia som denim och jeans. Jeansen (plagget som framför allt förknippas med denimtyget) är kanske också det plagg som lyckats trotsa historiens föränderlighet bäst. Oavsett vilken stil du trivs med att bära så har jeansen en självklar plats i basgarderoben. Nedan får du en snabbkurs i tyget, produktionen och historien bakom jeansen.

 

Jeansen och tygets historia

Ordet ’denim’ sägs härstamma från den sydfranska staden Nîmes, och betyder helt enkelt ”från Nîmes” (de Nîmes). Nîmes var under 1700-talet del av en viktig textilregion där man bland annat vävde ull- och silkestyger i s.k. ’twill’ teknik. Denimtyger vävs med samma teknik och är enkelt beskrivet ett bomullstyg vävt med twillteknik. År 1695 dök denimtyger upp i England och spreds sedan till USA under 1800-talet. Från 1873 dyker jeansen som plagg upp för första gången när en skräddare vid namn Jacob Davis tillverkar de första byxorna av denim-tyg, förstärkta med nitar. Resten är som man säger – historia.

Tillverkning och kvalitéer

Ett par Blugiallo-jeans vävs och tillverkas i Veneto, Italien, där man arbetat med att tillverka högkvalitativa jeans i över hundra år. När vi måttsyr ett par jeans jobbar vi i regel med mått som midja, midje-höjd, längd samt fot-, knä- och lårvidd. Måtten kombinerat med tygerna gör att vi kan anpassa oss till de tillfällen och den stil du bär jeans till.

När det kommer till typen av denim skiljer vi i regel på två kategorier, otvättad rådenim-kvalité (raw denim) och tvättad denim med stretch. Båda kvalitéerna kräver en hel del handarbete men den största skillnaden är att rådenim ofta är förknippad med en lite stelare, rigid känsla. En tvättad jeansbyxa, ofta med lite stretch i, ger en mjukare och mer följsam passform. Båda kvalitéerna har sin charm och tydliga egenskaper.

Selvedge jeans

Våra väverier

Candiani

Grundat 1938 i utkanten av Milano. Kanske det enskilda denim och jeans väveri som satsar mest på utvecklingen av ’gröna textilier’ med syfte att minska klimatpåverkan. Har idag sin produktion i Veneto, Italien – en region som är erkänd för att producera många av världens bästa denim-tyger. Candiani har också en av världens första ’raw selvedge denim’ tygerna med stretch i, ett tyg som annars förknippas med tjockare tyger som måste ”brytas in”.

Blue Selvedge

Textilföretaget Berto’s varumärke för denimtillverkning. Historia som sträcker sig tillbaka till 1887 i Padua, Italien. Använder bland annat original ’Picanol’ vävstolar från 1950-talet.

Kuroki

Grundat i Okayama, Japan på 1950-talet. Japan svarar enbart för ca 1 % av världens denimtyger, men är kända för sin skyhöga kvalité och precision i hantverket bakom tygerna.

White Oak

Öppnade sin (för denimnördar) legendariska ’Cone Denim – White Oak mill’ 1904. Vid den tidpunkten världens största denim-plantage.

selvedge denim konstruktion

Denim och jeans lexikon

Denim

Själva tyget som används vid tillverkning av jeans.

Jeans

Byxan som tillverkas av denimtyget.

Indigo

Ett naturligt pigment som används för färgning av denimtyget. Färgbadet inleds med ett grön/vit färg som sedan reagerar med syret i luften vilket skapar den karaktäristiska blå färgen. Ju fler färgbad, desto djupare blå färg kan åstadkommas.

Selvedge denim

Tidskrävande hantverksmässigt tillverkningssätt där tyget vävs på gamla, traditionella vävstolar och skapar naturliga, oregelbundna mönster i tyget.

Raw denim

Den renaste formen av denimtyg där man varken tvättar eller behandlar tyget. Detta skapar en jeansbyxa som upplevs lite mer rigid och stel men som mjuknar vid användning. Det självklara valet för en purist.

Stretch denim

Refererar till en hybrid av denim, där tyget tillverkas med en aning elastan (elastisk fiber). Dök för första gången upp vid legendariska Cone Mills i USA 1962 och har sedan dess varit den mest populära jeans-kvalitén bland jeansbärare.

Oz. (Ounce)

Denimtygernas vikt bestäms i Oz (Ounce per square yard). De flesta jeans sys i en vikt på mellan 11-14 Oz, men det finns exempel på Japanska väverier som tillverkar jeans i vikt ända upp till 25 Oz.

Chain stitch

Sytekniken som används vid sömnaden av slaget nedtill på byxan. Tråden löper i en följd och loopas tillbaka vilket skapar en kedjeliknande söm.

Coin pocket

Refereras ofta som den ’femte’ fickan på ett par jeans och kallas också för ’klock-fickan’. Designen härstammar från de legendariska Levi’s 501 från 1873.

 

 

Kommentarer

  1. Back to Office - Blugiallo

    15 september, 2020

    […] Ett par välsittande jeans är en hörnsten i var mans garderob. För maximal komfort väljs med fördel dessa tvättade denim som har lite stretch i sig. Denna mörkare nyans bär du året om men den passar extra bra på hösten. Denimtyget är vävt av italienska Candiani. Om du vill lära dig mer om våra denimtyger kan du göra det här. […]

Lämna en kommentar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt, tips och erbjudanden från oss.